Takmiči se kao teniser, proslavio se kao jutjuber: Period izolacije promenio mu je život

Bio je i sparing partner Novaku Đokoviću

14.12.2023. 10:47
  • Podeli:
Žil Mari-657acebdac543.webp Foto: Profimedia

U martu 2015. godine, Francuz Žil Mari došao je do 228. mesta na ATP rang listi. Iste godine igrao je kvalifikacije za Roland Garos, što mu je bio vrhunac na teniskim turnirima, a posle serije od sedam poraza u septembru, odlučio je da se povuče iz tenisa.

U naredne četiri godine je igrao lokalne turnire u Francuskoj i tako se izdržavao. Došao je kovid. kada je Mariju brat predložio da otvori Jutjub kanal i da na njemu nudi teniske savete.

Kada su ograničenja ukinuta, počeo je da snima sebe na turnirima, ali i kada je bio sparing partnera Novaku Đokoviću na Roland Garosu 2021. godine – i da uvećava broj svojih pratilaca.

U decembru 2021. te godine na turniru u rodnom gradu pobedio je Puja, Gofina i Imbera na putu do titule, što mu je dalo ideju da pokuša još jednom da se oproba na međunarodnim turnirima. Imao je tada 30 godina.

Postavio je sebi cilj da se opet plasira u kvalifikacije za Roland Garros – sponzori su plaćali putne troškove i smeštaj, kao i kamermana, a on je svoje putovanje delio na svom kanalu.

Pobede mame da se ide dalje

Počelo je u martu 2022. godine na fjučersu u Portugalu. U početku nije valjalo, gubio je mnogo, ali je završio godinu u prvih 500 – opet je uspeo da se izbori za novac i da omogući sebi još jednu godinu.

Nije uspeo da stigne do Roland Garosa, a onda je pažnju preusmerio na Australian open. Osvojio je tri turnira iz serije 250 i u avgustu ušao u najboljih 250, ali…

Iskrenuo je skočni zglob i pauzirao šest sedmica i na poslednja četiri turnira u godini morao je da zablista. Nakon poraza na startu prvog turnira, igrao je finale na naredna dva, da bi sezonu završio titulom u Kuvajtu, u svom 93. meču u sezonu.

Na Jutjubu ima više od 100.000 pratilaca, svaki od 93 meča pokriven je vlogom od 15, 20 minuta, a sada 32-godišnji Mari došao je do novog ranga karijere (226. mesto).

Učestvovaće Francuz u kvalifikacijama za Australijan open.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()