Zašto trofej Vimbldona na vrhu ima ananas?

I prestižni trofej iz Londona čuva svoju tradiciju

17.07.2023. 16:01
  • Podeli:
Trofej Vimbldona-64b54a50c80bd.webp Foto: Profimedia

Pehar Otvorenog prvenstva Engleske ima simbol ananasa na svom vrhi i tek je ove godine "otkriveno" zašto je ta voćka dobila mesto na tako značajnom trofeju. 

Od 1877., kada je odigran prvi Gren slem u Londonu, svake godine Old Ingland klab je domaćin dve nedelje fantastičnog takmičenja, pri čemu pobednik u muškoj konkurenciji podiže ekstravagantni Džentlmenski trofej za pojedince.

Trofej je visok 45,7 cm, prečnika 19 cm. Napravljen je od pozlaćenog srebra i težak je 3,5 kilograma. Natpis na trofeju glasi: "Svetsko prvenstvo celog sveta u tenisu na travi". Šampioni dobijaju repliku pehara veličine 3/4 originala, koja se čuva. 

Postoji li tačna priča?

Niko nije 100 odsto siguran zašto se na trofeju nalazi ananas, prenosi britanski "San".

Portparol vimbldonskog muzeja otkrio je njihovu teoriju: 

"U 19. veku ananas je bilo nemoguće uzgajati u Velikoj Britaniji i morao je da se uvozi, pa se predstavljanje jednog na gozbi smatralo velikim uspehom i komplimentom. Možda ste videli kako se ananasi koriste na kapiji velelepnih domova dok putujete po Velikoj Britaniji. To je zbog njihove retkosti". 

Postoji i druga teorija koja se poziva na vekovnu tradiciju britanske mornarice. Čini se da su u davna vremena kapetani ratnih brodova, vraćajući se iz pobedničkih bitaka u odbrani Velike Britanije, isticali ananas na stubovima ulaza u svoje domove.

 
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()