Zvezda Vimbldona suspendovana na 18 meseci

Zbrka oko pravila i švedskog tenisera koji je ušao u top 100

18.07.2023. 13:57
  • Podeli:
Mikael Imer-64b67df3d3b97.webp Foto: AP Photo/Alastair Grant/Tanjug

Mikael Imer (24), samo što je zablistao na Vimbldonu i lansirao svoje ime u svet, suočava se sa velikim sportskim skandalom - švedskom teniseru je izrečena kazna od 18 meseci suspenzije zbog kršenja pravila o dopingu. 

Imer je propustio tri testiranja van takmičenja u periodu od 12 meseci i zbog toga je dobio zabranu nastupa na zvaničnim turnirima. On poriče optužbe od početka, pa je njegov slučaj završio na nezavisnom sudu pred tri sudije. 

Međutim, Međunarodna teniska federacija je uložila žalbu na tu odluku i Sud za sportsku arbitražu je suspendovao Imera. 

Javnost je za ovaj slučaj saznala kada je švedski teniser, koji je na upravo završenom Vimbldonu izbacio, u 2. kolu, favorizovanog Amerikanca Tejlora Frica, objavio post na Tviteru: 

"U januaru 2022. ITF me je optužio za potencijalno kršenje antidoping pravila jer sam imao tri propuštena pokušaja testiranja van takmičenja u periodu od 12 meseci. Odbijao sam te optužbe na saslušanju, a razrešio optužbu je odbacio i nezavisni sud od trojice arbitra, u junu 2022. ITF je uložio žalbu na tu odluku uprkos činjenici da su trojica nezavisnih arbitara koja su me oslobodila imenovana po njihovim teniskim pravilima i zatražila je od Suda za sportsku arbitražu da donese odluku o istim činjenicama po kojima sam već bio oslobođen".

"U ponedeljak sam saznao da me je Sud za sportsku arbitražu suspendovao iz profesionalnog tenisa na 18 meseci, iako nikada nisam koristio niti bio optužen da koristim zabranjene supstance. Pošto sam jednom već bio oslobođen optužbi smatram da je njihova odluka da mi ponovo sude i da me naknadno proglase krivim, nepravedna. Pored toga, teško mi je da shvatim da su smatrali da je suspenzija od 18 meseci pravedna kazna".

"Razumem da su ova pravila postavljena da bi se zaštitio integritet našeg sporta i da su tu sa razlogom. Međutim, ne verujem da sam prekršio ta pravila i moja savest je čista pred Bogom kao svedokom".

Šveđanin je, posle uspeha na Vimbldonu, stigao na 51. mesto ATP liste, ali ako bude odstranjen zaista sa tura strmoglavo će pasti. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()