Žarko Laušević voleo da prati sport: Navijao za jedan klub ceo život

Voleo je fudbal i košarku, pomalo igrao šah i redovno išao u teretanu samo zbog Švarcenegera

15.11.2023. 15:54
  • Podeli:
žarko laušević Antonio Ahel ata images-6554d6b0dfec7.webp Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Odlazak još jednog velikana srpskog glumišta, Žarka Lauševića (63) rastužila je javnost i neispričane priče o njemu su počele da se nižu u svim sferama života. Glumci pričaju o njegovim ulogama i nezaboravnim zajedničkim snimanjima, komšije ga se sećaju po dobrom iz svakodnevnice, javnost koja ga nije poznavala oprašta se od njega zbog lepih uspomena...

Laušević je, u mladosti još, bio idol mnogim generacijama širom Jugoslavije koje su ga gledale u čuvenoj seriji "Sivi dom", a imao je i on svoje idole. U vreme njegovog odrastanja boks je bio gledan i cenjen, prava plemenita veština, pa ga je pomno pratio i Žarko. Idola je pronašao u legendarnom Mati Parlovu

"Uzori su mi bili Miroslav Cerar, Mate Parlov, ali i Serđo Oliva, Švarceneger, zbog kojih sam u potkrovlju našeg stana napravio svoju malu teretanu", rekao je Žarko Laušević u ne tako davno datom intervjuu za "Mozzartsport". 

Bio uzor i imao uzore

Ipak boksom se nikada nije bavio. Svoje sportske dane posvetio je šahu. A za to je kriv velemajstor Božidar Ivanović Bonja

"Uzor mi je bio prvi komšija šahovski velemajstor Božidar Ivanović, koji me je odveo tih tinejdžerskih dana u šahovski klub Titograd, gde sam proveo dve godine i stigao čini mi se do neke kategorije", setio se Laušević. 

Ko nije voleo fudbal u Jugoslaviji nije bio sagovornik mnogima. I Žarko je pratio dešavanja u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, ali je navijački ceo život ostao veran jednom klubu iz rodne mu Crne Gore. 

Foto: ATA Images/Antonio Ahel

"Fudbalski klub Lovćen, bio je i ostao, u mom navijačkom srcu. Možda i zato što sam sve mečeve mogao da gledam sa prozora i iz pomenute teretane".

Fudbal je fudbal, ali sportski događaj koji je poznati glumac pamtio kao najzanimljiviji do kraja života vezan je za košarku:

"Nikada neću zaboraviti finale svetskog prvenstva u košarci Jugoslavija – Argentina u Indijanopolisu 2002. godine", rekao je Laušević u jednom od poslednjih svojih intervjua.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()