Britanci imaju 930.000 punjača za električna vozila, ali je javno dostupno samo njih 65.000

Udeo prodatih EV u celokupnoj prodaji automobila u Britaniji iznosi 16,6 odsto

15.07.2024. 17:19
  • Podeli:
elektricni-automobili-punjenje-fotopixbay-6468c97b5b9d7.webp Foto: Pixabay

U Velikoj Britaniji je krajem juna bilo instalirano 930.000 punjača za električna vozila (EV), ali većina njih je instalirana u domovima i poslovnim prostorijama, dok je javnosti dostupno samo 65.000 punjača.

Kako se navodi u izveštaju lobističke grupe Čardž Ju Kej (ChargeUK), na svakih 25 minuta se u Britaniji instalira po jedan punjač za EV.

Mnogi vozači se udržavaju od prelaska na električni automobil i zbog bojazni da neće imati na raspolaganju dovoljno punjača, ali njihovi strahovi nisu opravdani, izjavila je izvršna direktorka Čardž Ju Kej Viki Rid.

"Britanski sektor koji obezbeđuje punjače za EV je za nešto više od jedne decenije postao glavni igrač u zelenoj ekonomiji i obezbeđuje infrastrukturu na koju se danas oslanja više od milion vozača električnih automobila", navela je Rid.

Na putevima u Velikoj Britaniji se prema Društvu proizvođača i trgovaca motora trenutno kreće 1,1 milion električnih vozila, uključujući 167.000 automobila prodatih u prvoj polovini ove godine.

Udeo prodatih EV u celokupnoj prodaji automobila u Britaniji iznosi 16,6 odsto, prenosi Gardijan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()