Mašina preti da nadmaši čoveka: Tvorci ChatGPT predlažu međunarodnog regulatora za AI

'Superinteligencija će biti moćnija od drugih tehnologija sa kojima se čovečanstvo moralo boriti u prošlosti. Možemo imati dramatično prosperitetniju budućnost, ali moramo da upravljamo rizikom da bismo tamo stigli'

24.05.2023. 10:12
  • Podeli:
veštačka inteligencija pixabay-644f6b0e571c1.webp Foto: Pixabay

Tim programera kompanije Open AI, koji stoji iza Chat GPT-4 sistema, pozvao je na regulisanje veštačke inteligencije (AI), uz tvrdnju da je potreban ekvivalent Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da bi se čovečanstvo zaštitilo od rizika da slučajno stvori nešto što bi moglo da ga uništi.

U kratkoj objavi na sajtu Open AI, kompanije koja je razvila taj napredni AI sistem, njeni suosnivači pozivaju međunarodnog regulatora da počne da radi na tome kako da "vrši inspekciju sistema, zahteva revizije, testira usaglašenost sa bezbednosnim standardima i postavlja ograničenja na stepene primene i nivoe bezbednosti" kako bi se smanjio "egzistencijalni rizik" koji takvi sistemi mogu predstavljati, prenosi Gardijan.

"Moguće je da u narednih 10 godina sistemi veštačke inteligencije nadmaše nivo veština stručnjaka u većini domena i da obavljaju isto toliko produktivnih aktivnosti kao jedna od najvećih korporacija današnjice", piše stručnjaci.

Prema njihovim rečima, "u pogledu potencijalnih prednosti i nedostataka, superinteligencija će biti moćnija od drugih tehnologija sa kojima se čovečanstvo moralo boriti u prošlosti". Možemo imati dramatično prosperitetniju budućnost, ali moramo da upravljamo rizikom da bismo tamo stigli, poručili su tvorci Chat GPT-a.

Kratkoročno gledano, oni pozivaju na "izvestan stepen koordinacije" među kompanijama koje rade na najsavremenijim istraživanjima veštačke inteligencije, kako bi se osiguralo da se razvoj sve moćnijih modela nesmetano integriše u društvo, uz davanje prioriteta bezbednosti.

Ta koordinacija bi prema njihovom predlogu mogla da dođe kroz projekat koji vodi vlada, na primer, ili kroz kolektivni ugovor za ograničavanje rasta sposobnosti veštačke inteligencije.

Istraživači  decenijama upozoravaju na potencijalne rizike od superinteligencije, ali kako se razvoj veštačke inteligencije ubrzao, ti rizici su postali konkretniji, navodi Gardijan.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()