Begović: Srbija u Nemačkoj predstavljena na najbolji mogući način kroz BIO4 kampus

Konferencija u Majncu okupila je više od 2.500 učesnika, među kojima je i sedam dobitnika Nobelove nagrade

11.07.2024. 11:26
  • Podeli:
jelena begović, 10 jul 2024 - TANJUG NITRA Zoran Petrović-668fa491c6edd.webp Foto: TANJUG/NITRA/Zoran Petrović

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas, nakon što je na velikoj naučnoj konferenciji „Uvid u budućnost“ u Majncu održala predavanje „Novi bioekonomski centar u Evropi“, da je Srbija kroz projekat BIO4 predstavljena u najlepšem mogućem svetlu. Sumirajući učešće na konferenciji, ona je rekla za Tanjug da je Srbija predstavljena kroz to šta radi i time kako gradi novi ekosistem koji podrazumeva rast broja startapa, kompanija koje su zasnovane na znanju i inovativnim idejama.

Srbija je predstavljena, rekla je, kroz to šta radi za nauku, privlačenje stranih direktnih investicija u oblasti biofarme i farmaceutske industrije, u oblasti kliničkih istraživanja i načinu na koji može da se izgradi jedan ekosistem koji potpuno menja i ekonomiju i društvo.

„Drago mi je da je vladalo veliko interesovanje za to šta se dešava u Srbiji. Puno zemalja koji su naši susedi, bili su ovde, posle su nam prišli i zadivljeni su i srećni što se jedan ovakav projekat ipak sprovodi u njihovom okruženju i to vide kao sjajnu šansu za saradnju“, rekla je Begović.

Ona je istakla da je tokom konferencije predstavila koliko je privatan sektor bitan za razvoj jedne nove bioekonomije, ekonomije budućnosti i da istraživanje i razvoj treba da budu sastavni deo aktivnosti svake naše domaće kompanije.

„Konferencija je bila fantastična jer je posvećena tome kako nauka, vrhunski naučnici, nobelovci, predstavnici Maks Plank kompanije, Harvarda, Stenforda, Vajcman instituta, najbitnijih institucija, vide budućnost, koji su izazovi pred naukom, koji su izazovi pred čovečanstvom i u kom pravcu treba razmišljati da pružimo rešenja čovečanstvu i našim građanima, bez obzira da li se radi o klimatskim promenama, proizvodnji hrane, zdravstvu i zaštiti životne sredine“, rekla je Begović.

Prema njenim rečima, bitno je bilo komunicirati i biti među nekim od najpametnijih ljudi na ovoj planeti i pričati i komunicirati sa njima.

„Zaključiti smo da smo na dobrom putu da budemo deo globalne zajednice koja pruža rešenja globalnim izazovima“, zaključila je ona.

Konferencija u Majncu koja se danas završava, okupila je više od 2.500 učesnika, među kojima je i sedam dobitnika Nobelove nagrade, a koji su govorili o nauci, tehnološkom razvoju, veštačkoj inteligenciji, robotici i najnovijim naučnim dostignućima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()