Ekskluzivno za UNU iz Meksika: Novinarka Rojtersa o mogućem otkriću vanzemaljaca

Navodna tela vanzemaljaca prikazana su pred političarima meksičkog Kongresa

Autor: Stefan Dević
17.09.2023. 20:00
  • Podeli:

Sićušna mumificirana tela sa izduženim glavama i po tri prsta na svakoj ruci, čije su slike objavljene širom sveta kada su predstavljene meksičkom Kongresu, možda su bila samo neslana šala, ako je suditi prema izveštaju Rojtersove novinarke Kasandre Garison iz Meksika koja je među prvima objavila priču o mogućem otkriću vanzemaljaca. 

Ekskluzivno za UNU, ona je govorila o poslednjim informacijama o tom događaju. 

U kancelariji u Meksiko Sitiju, meksičkog novinara i entuzijaste neindentifikovanih anomalnih fenomena Haima Mausana, Rojters je imao ekskluzivni pristup zatvorenim kutijama sa staklenim poklopcem u kojima se nalaze tela, za koje Mausan tvrdi da nisu sa ove planete.  

"Nisam se toliko približila, mogala sam da ih vidim samo kroz staklo. Definitivno su to čudni primerci. Kada govorimo o tome da li bih mogla da potvrdim da liči na vanzemaljaca, pa pretpostavljam da ga nikada ranije nisam videla, tako da mi je teško da donesem tu odluku. Definitivno nisam videla tako nešto ranije, i razumem zašto je tako nešto privuklo toliko pažnje", rekla je Garison.

Mausan je takođe objavio izveštaj koji govori u prilog njegovoj tvrdnji da su tela vanzemaljska. 

Iako je jedna od najznačajnijih naučnih ustanova u Meksiku, "Nacionalni autonomni univerzitet" potvrdio da su podaci autentični, ipak  se ogradila da ne zna odakle su primerci na kojima je obavljeno testiranje.

"Javnost mora da ima puno vere u rezultate. Morala bi da veruje da su u vezi sa uzorkom koji Haime Mausan prikazuje, a ono što smo juče saznali jeste da rezlutati koji su predstavljeni u prezentaciji Kongresu, i na društvenim mrežama‚ da su u stvari u vezi sa drugim primercima. Jedno takvo telo, nazvano Viktorija ostalo je u Peruu. Tako da to nisu testovi koji su urađeni na telima predstavljenim Kongresu", dodaje Garison.

Više stručnjaka iz Peruua, arheolozi i drugi naučnici javno su rekli da su pregledali, ako ne baš ta dva tela, onda slična koja su pronađena između 2015. i 2017. Haime Mausan to odbacuje. On kaže da niko iz Perua nije pregledao ili analizirao ta tela. Novinarka Rojtersa objašnjava da je teško znati ko je šta video.  Međutim, Mausan uveliko poziva naučnu zajednicu da testira ova tela, a između ostalog i NASA-u.

"Odgovor zvaničnika NASA-e bio je da oni nisu bili svesni toga i ako neko ima tako nešto, trebalo bi da to stavi na raspolaganje naučnoj zajednici da analizira. Postavila sam pitanje Mausanu. Pitala sam ga da li bi bio voljan da pošalje tela u Sjedinjene Države. Rekao je da tela nisu njegova, i time je jasno stavio do znanja da on nije vlasnik primeraka pa da može da ih pošalje, ali je pozvao NASA-u da dođe u Meksiko i urade svoja istraživanja tamo", ističe Garison.

Haime Mausan navodi da su ta tela nađena uz još sličnih tela u blizini Naska linija, ogromnih geoglifa na Naska-visoravni u Peruu između 2016. i 2017. S obzirom da nije tako jednostavno da takav tovar prođe državne granice bez problema, Rojtersova novinarka mu je postavila pitanje o tome kako su ta tela stigla u Meksiko na šta on nije znao odgovor.

"Kada sam bila tamo u toj prostoriji gde su nam tela pokazana, i u njegovoj kancelariji, to je bio ekskluzivni pristup koji smo imali. Tamo je bio i meksički državljanin koji se činilo da je u nekoj vezi sa transportom tih primeraka. Odbio je da bude identifikovan, ali je ostavio utisak osobe koja je bila zadužena za njihov dolazak u Meksiko iz Perua. A kada sam ga pitala kako je došao do tih primeraka, u suštini mi je rekao – sve u svoje vreme", zaključuje novinarka Rojtersa Kasandra Garison za UNU.

Ako bi meksički Parlament usvojio Zakon o zaštiti vazdušnog prostora, Meksiko bi postao prva zemlja na svetu koja je priznala prisustvo vanzemaljaca. 

Kasandra Garison navodi da je, prema izjavama Mausana, to vrlo izvesno. 

S obzirom da je saslušanje u Parlamentu, čija je tema bila potencijalno prisustvo vanzemaljaca na Zemlji, pokrenuto od strane vladajuće stranke u Meksiku, to moglo da bude neka vrsta indikacije u kom pravcu bi moglo da ide glasanje o takvom zakonu. 

Međutim, ona navodi da se još nije čula sa zakonodavcima da bi to potvrdila, kao i da bi svakako bilo potrebno neko vreme dok takav zakon ne uđe u dalju proceduru. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()