Ukida se 'štetna' prestupna sekunda koja je pravila haos kompjuterskim sistemima

Konačna odluka će biti doneta 2026, kada bi organizacije zadužene za merenje vremena trebalo da utvrde i koja je najveća dozvoljena razlika između astronomskog i standardnog vremena koja će moči da se toleriše

22.11.2022. 16:22
  • Podeli:
sat-1666699749549.webp Foto: Pixabay

Učesnici ovonedeljne Generalne konferencije za mere i tegove doneli su važnu odluku. Osim što su izglasali uvođenje novih prefiksa za merne jedinice SI sistema, dogovorili su i da će astronomo i atomsko merenje vremena ubuduće moći da se razlikuju.

Drugim rečima, plan je da se, najkasnije do 2035. godine, ukine dosadašnja praksa dodavanja ili oduzimanja "prestupne sekunde", kada razlika astronomskog (UT1) od standardnog (UTC) vremena premaši 0,9 sekundi.

Dodavanje prestupne sekunde uvedeno je 1972. godine, kada je prihvaćena praksa preciznog računanja vremena prema  univerzalnom koordinisanom vremenu (Coordinated Universal Time, UTC).

Kada bi atomski satovi pokazali da je, zbog različite brzine zemljine rotacije, došlo do razlike, na kraju godine bi bila dodata jedna sekunda.

To se do sada dogodilo 27 puta. Poslednja prestupna sekunda dodata je 31. decembra 2016. godine, a sledeća ne bi trebalo da bude dodata još neko vreme.

Naprotiv, zabeleženo je da rotacija Zemlje poslednjih godina ubrzava, pa je moguće da bi bilo potrebno i "izgubiti" poneku sekundu.

Protiv ovog plana se, međutim, pobunila tehnološka industrija, predvođena stručnjacima kompanije Meta. Oni ističu da je prestupna sekunda ne samo nepotrebna – već i štetna. Dosadašnja praksa je pokazala da se sa svakim manipulisanjem na nivou sekunde rizikuju veliki problemi sa kompjuterskim sistemima, kao i da se događaju "ispadi" na brojnim serverima.

Nadležni su ih ovoga puta poslušali, pa će tako najkasnije od 2035. godine biti dozvoljeno da se astronomsko vreme razlikuje od standardnog za više od jedne sekunde, odnosno – razlika se više neće korigovati. Plan je da se prestupne sekunde ne dodaju niti oduzimaju najmanje jedan vek.

Konačna odluka o tome biće doneta 2026. godine, kada bi organizacije zadužene za merenje vremena trebalo da utvrde i koja je najveća dozvoljena razlika između UT1 i UTC vremena koja će moči da se toleriše.

Glavni problem je u tome što potreba za time ne može da se predvidi, pošto zavisi od brzini rotacije Zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()