Korišćeni su hemijsko podaci 16 viskija
Istraživači su koristili veštačku inteligenciju kako bi prepoznali razliku između arome viskija i utvrdili da li je piće proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama ili Škotskoj.
Taj tehnološki napredak omogućava precizno razlikovanje američkih i škotskih viskija na osnovu njihovog hemijskog sastava, piše Gardijan.
Koristeći hemijske podatke 16 viskija, uključujući brendove kao što su "Džek Danijels" (Jack Daniel's) i "Laphroaig", AI algoritmi su sa više od 90 odsto tačnosti razlikovali pića.
Pomoću te tehnologije, identifikovane su specifične hemikalije, poput mentola, koji pomaže u prepoznavanju američkih viskija, dok je metil-dekanat ključan za škotske.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.