Dačić nakon napada na žandarma: Nesumnjivo se radi o terorističkom aktu - pojačana bezbednost u gradu

Pripadnik Žandarmerije pogođen samostrelom ispred Ambasade Izraela u Beogradu

29.06.2024. 13:11
  • Podeli:
dačić pink-667feb9bce24b.webp Foto: TV Pink/Printscreen

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obraća se nakon incidenta na Dedinju u kojem je žandarm teško ranjen samostrelom od strane napadača.

"Danas oko 11 sati ispred ambasade Izraela u Beogradu, Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, tamo se nalaze na redovnom obezbeđenju pripadnici naše žandarmerije, ne govorim o samom ambasadoru. Sam objekat obezbeđuje žandarmerija tu je policijska kućica. Nepoznato lice je, nećemo davati informacije dok se ne utvrdi identitet osobe, prilazilo više puta policajcu, pitao ga je gde je muzej, žandarm je odgovorio da nema muzeja, ponovo se vratio, otvorio vrata kućice i nosio je kesu sa sobom, izvadio samostrel, strele, projektili i pogodio je žandarma u vrat", rekao je Dačić.

"Žandarm je odmah reagovao, izvadio pištolj, koliko god je mogao dok nije pao. Ispalio je nekoliko hitaca u napadača, napadaču je posle pola sata utvrđena smrt, a žandarm je prevezen u UC. Reč je o Milošu Jevremoviću (34), strela mu je bila u vratu. Neću da govorim o medicinskim aspektima, već su tu lekari i doktori koji će se time baviti. Operacija je u toku, nadamo se da će sve biti u redu. Mesto gde je zadobio projektil je dosta delikatno kada je reč o operacijama", saopštio je Ivica Dačić.

"Specijalno tužilaštvo je preuzelo slučaj, iako identitet lica nije utvrđen, ali nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije. Da li je pojedinac delovao sam ili je bila grupa... Uhapsili smo još neke ljude preventivno koji su bili u blizini policijskih objekata i gledamo da povežemo slučaj. Sumnje su neke već prisutne i indicije postoje da je reč o licima koja su poznata službama bezbednosti i reč je o vehabijskom pokretu ali to nisu potvrđene informacije. Pojačali smo sve mere zaštite bezbednosti u gradu. Policija je na ulicama, ispred tržnih centara i institucija", saopštio je Dačić.

Doktor: Pacijent je životno ugrožen

Doktor Urgentnog centra se takođe obratio javnosti i otkrio da je pacijent životno ugrožen i da je operacija u toku.

"Spasilo mu je život to što nije izvadio strelu"

"Lekari kažu da mu je to možda sačuvalo život što nije izvadio strelu, uspeo je u ovakvom stanju da se odbrani, pucao je u napadaca, mislili smo da će preživeti da saznamo više. Imao je i nož. Suština je da je reč o terorističkom napadu gde su povezana lica koja imaju veze sa vehabijskim pokretom", rekao je ministar Dačić.

"Zadržano je još jedno lice"

"I dalje pričamo o mogućim motivima, za sada postoje indicije da je reč o motivima koji se tiču terorizma jer nema motiva što bi neko napao žandarma koji stoji ispred ambasade. Zadržano je još jedno lice koje se kretalo blizu komande Žandarmerije sa sličnim po izgledu, performansama. Sve to treba ispitati. Ono što je najvažnije sve naše snage će biti angažovane da vodimo računa da se ne desi nešto još posle ovoga, da se ne desi nešto na mestima gde se nalaze i građani."

Podsetimo, danas oko 11 sati nepoznata osoba, čiji se identitet utvrđuje, pucalo je iz samostrela u pripadnika Žandarmerije koji je bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela u Beogradu.

Kako je potvrđeno, žandarm M. J. (34) pogođen je u vrat.

Pripadnik Žandarmerije M.J. (1990) je u samoodbrani upotrebio oružje i savladao napadača, koji je od posledica ranjavanja preminuo, saopšteno je iz MUP-a.

Policajac je u svesnom stanju prevezen u Urgentni centar gde je u toku operacija vađenja strele iz vrata. Sve okolnosti napada i mogući motivi se ispituju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()