Do kraja sve ostaje pod velom tajne: Toma Fila o isključenju javnosti sa suđenja Kecmanovićima

Suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović zatvreno je za javnost zbog, kako je navedeno, zaštite interesa maloletnih lica

30.01.2024. 11:58
  • Podeli:
toma fila antonio ahel ata images-653e44d7596e6.webp Foto: ATA Images/Antonio Ahel

Juče je počelo suđenje roditeljima maloletnika koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" počinio masakr u kom je ubio devetoro svojih drugara i pripadnika obezbeđenja.

Tužilac Nikola Uskoković zatražio je isključenje javnosti. Tome se usprotivio branilac Kecmanovića, Borivoje Borović, ali i odbrana oštećenih.

Advokat Toma Fila je na televiziji K1 rekao da smatra da suđenje nikako nije trebalo da bude zatvoreno za javnost.

"Mislim da nije trebalo proglasiti to za tajno suđenje. Tužilac je tražio da nema dovoljno dokaza protiv majke dečaka, jer ona nije u pritvoru, naknadno je optužena. Lično mislim da nije trebalo proglasiti celo suđenje tajnim, jer mi tako nećemo saznati šta su njih dvoje izgovorili tokom iznošenja odbrane, a ukoliko sin bude želeo da svedoči, ili maloletnici, onda može delimično da se isključi za javnost", rekao je Fila.

On je objanio šta pravno znači kada je suđenje zatvoreno za javnost.

"To znači da onaj ko progovori šta se dešavalo na suđenju čini krivično delo. Do kraja suđenja sve ostaje pod velom tajne. Vidim da i jedni i drugi nisu bili za to da suđenje bude tajno", dodaje.

Iako su otisci majke dečaka pronađeni na jednoj od čaura, Toma Fila smatra da optužnica protiv majke nije kompletna i da nema dovoljno dokaza.

"Za nju nema dovoljno dokaza. Ona ne može da se vezuje za propuste u nošenju oružja. Mi ne znamo da li je ona znala da otac sina vodi sina u streljanu, ali nećemo ni da saznamo jer je suđenje tajno. Zbog toga mislim da je trebalo pustiti da iznesu odbranu i onda pojedinačno procenjivati", zaključio je Toma Fila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()