Drastična odluka Apelacionog suda: Ćeraniću prepolovljena kazna za ubistvo Božovića

Drugostepeni sud je stava da se odluka o teškom ubistvu ne donosi u kratkom periodu, već se planira duži perod

18.10.2024. 19:13
  • Podeli:
Apelacioni sud u Beogradu_Foto Apelacioni sud-640b2e1b18668.webp Foto: Apelacioni sud

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je zatvorsku kaznu i pravosnažno osudio Miloša Ćerenića na 15 godina zatvora zbog ubistva crnogorskog državljanina Draga Božovića krajem novembra 2018.godine na Bežanijskoj kosi u Beogradu. 

Prvostepenom presudom Ćeranić je bio osuđen na kaznu zatvora od 30 godina zatvora zbog krivičnog dela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, ali je Apelacioni sud usvojio žalbe okrivljenog i njegovog branioca i preinačio prvostepenu presudu, pa ga je osudio za krivično delo (obično ubistvo)  u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, navodi se u objavi suda. 

Apelacioni sud smatra da je prvostepenu sud pogrešno ocenio da se u radnjama Ćeranića stiču obeležja krivičnog dela teško ubistvo, jer nije dokazana podmuklost, niti je Ćeranić ispoljio lukavost i prepredenost.

Takođe, drugostepeni sud je stava da se odluka o teškom ubistvu ne donosi u kratkom periodu, već se planira duži perod. 

Iznenadno postupanje Ćeranića, to što je izvadio pištolj i pucao u Božovića se, po oceni suda, može prihvatiti kao element podmuklosti, ali u tom slučaju nedostaje element subjektivne prirode koji karakteriše zla namera, perfidnost i pokvarenost. 

Apelacioni sud je odlučujući o visini kazne od olakšavajućih okolnosti kod okrivljenig cenio činjenicu da je reč o mlađoj osoi koja je neosuđivana, njegovo porodične prilike, da je izrazio kajanje, kao i da je priznao krivicu. 

Sud je cenio i činjenicu da je Ćerenić ubio mladog čoveka koji nije bio naoružan. 

Ćeranić inače od početka postupka tvrdi da je pucao u samoodbrani, te da je Božović prvi potegao pištolj na njega. Takođe, on je tokom suđenja ispričao da se sastao sa Božovićem zbog sukoba koji su imali od ranije

Posle toga, kako Ćerenić tvrdi, ubijeni je prvi potegao oružje, a on je nasumično počeo da puca bez namere da ga ubije.

Božović je tada pogođen sa više hitaca u ulici Nede Spasojević, nakon cega je prevezen u bolnicu gde je 1. decembra podlegao povredama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()