Epilog potonuća splava: Tri osobe u pritvoru, da li gosti imaju pravo na odštetu?

Bežeći u strahu gosti su na splavu ostavljali vredne stvari i dokumenta

03.01.2023. 09:29
  • Podeli:

Popularni beogradski splav Fristajler potonuo je u novogodišnjoj noći, srećom bez posledica po goste koji su brzo evakuisani, a zahvaljujući rekacije policije, vatrogasaca i hitne pomoći nije bilo povređenih.

Uhapšena odgovorna lica

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, UKP Peto odelјenje i Interventne jedinice 92, u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom uhapsili su sinoć odgovorna lica splava „Freestyler“  M. Lj. ( 1971), D. V. (1976) i M. R. ( 1981) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, oni se sumnjiče da su 31. decembra 2022. godine na splav omogućili prisustvo većeg broja osoba nego što je kapacitet ovog objekta, koji je zbog toga delom potonuo i na taj način ugrozili bezbednost većeg broja lјudi. 

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivične prijave, biti privedeni Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Na splavu ostale vredne stvari i dokumenta

Na splavu su, nakon potonuća, ostale vredne stvari ali i dokumenta onih koji su bili njegovi gosti. Prvobitno rešenje, da se jakne i cipele i druga garderoba okače ispred splava kako bi gosti tokom dana mogli da dođu po njih ispostavilo se kao katastrofalno jer su, prema pisanjima beogradskih medija, slučajni prolaznici dolazili i uzimali stvari od gostiju.

Nakon toga, stvari su premeštene na obližnji stav ali je ostalo pitanje da li će gosti imati pravo na odštetu.

Da je situacija bila više nego dramatična, svedoče i reči šefa smene u Komandno-operativnom centru MUP-a Srbije, pukovnik policije Igor Vasić, koji je naveo da je policija u novogodišnjoj noći odmah reagovala i sprečila teže posledice.

„Voda je počela da prodire na splav „Fristajler“ petnaestak minuta posle ponoći, a brzom intervencijom pripadnika Sektora za vanredne situacije sa Novog Beograda i Jedinice za bezbednost na rekama izbegnute su veće posledice. Sem materijalne štete, nije bilo povređenih i nastradalih. Uviđaj je u toku“, rekao je tada Vasić za Tanjug.

Pretpostavlja se da je do incidenta došlo jer je splav, što je potvrdio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić u svom obraćanju, primio "dva-tri puta više posetilaca" nego što je mogao da ih primi.

Odšteta za goste splava

Ipak, do odštete može da dođe.

Pravni savetnik Nacionalne ogranizacije potrošača Mladen Alfirović rekao je za Euronews Srbija da svi gosti ovog splava imaju pravo na nadoknadu štete. On je pojasnio da će svi oni moći pojedinačno da tuže vlasnika „Fristajlera“, jer u Srbiji kolektivna služba ne postoji.

„Potrošači na prvom mestu imaju pravo na naknadu štete i to prvenstveno nematerijalne štete, ali i materijalne. Materijalne štete u smislu da im se vrati sav novac koji su uplatili za doček i za organizaciju samog događaja. A kad je u pitanju nematerijalna šteta, oni to pravo mogu da ostvare u redovnoj parnici za sav pretrpljeni strah, duševnu bol, pa eventualno i telesne povrede koje je neko pretrpeo“, rekao je on.

Govoreći o ovom slučaju, naveo je da se može podneti grupna tužba, da se donekle objedine sve parnice u slučaju da ima više ljudi koji su zainteresovani za tužbu, ali bi mnogo bolje i efikasnije bilo da postoji kolektivna tužba.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()