Grozomorna ubistva u Ritopeku: Lalić na suđenju Belivukovoj grupi pričao o strašnim zverstvima

Lalić je sklopio sporazum sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 18 godina svedoči o zločinima pripadnika ove grupe

13.09.2024. 15:42
  • Podeli:
Veljko Belivuk_Stefan Tomasevic _Pixsell-1663685210415.webp Foto: Stefan Tomašević/Pixsell

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je svedočenjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, čiji pripadnici se optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje. 

Lalić je najpre  pričao o ubistvu Gorana Mihajlovića, koji je kako tvrdi Lalić otrovan cijanidom, a Miljković mu je pokazao slike vezanog Mihajlovića u skrivenoj prostoriji u kući u Ritopeku.

Od Mihajlovića su kako je naveo Lalić uzeli određenu količinu oružja, droge i mašinu za tabletiranje koju je on video.

O ubistvu Gorana Veličkovića, Lalić je rekao da su ga namimili prodajom pištolja za koje je Veličković bio zainteresovan.

Okrivljeni-saradnik je detaljno objasnio kako je došlo i ko je učestvovao u otmici, a potom je ispričao kako su ga udarili i izbili mu dva zuba, dok je dodao da mu je on kleštima isčupao nokat na nozi kada su ga ispitivali.

Veličkovića je, kako tvrdi Lalić, ubio Marko Miljković tako što mu je velikom sekirom odvojio glavu od tela, a sledećeg dana su usitnili ostatke tela koje su kasnije samleli u mašini i spakovali u džakove, a potom sadržinu tih džakova prosuli u reku.

Kada je reč o ubistvu Aleksandra Gligorijevića, Lalić je objasnio da je on ubijen jer je on prethodno rekao Belivuku i Miljkoviću da neko planira njihovo ubistvo i doneo im snajper, međutim oni su mislili da on laže i da pokušava da ih prevari.

Njega je ubio Belivuk, kako tvrdi Lalić, a njegovu šnalu od kaiša, sat i lančić su zapalili, a telo isekli, samleli i prosuli u reku.

Gligorijević se dok je bio živ kleo da nije imao zle namere i da će se vođe ove grupe pokajati kada saznaju istinu, ispričao je Lalić. 

Lalić je sklopio sporazum sa tužilaštvom da za kaznu zatvora od 18 godina svedoči o zločinima pripadnika ove grupe. Spasojević je sklopio sporazum na 14 godina, a Hrvatin na 15 godina. 

Oni će biti osuđeni na ove zatvorske kazne posle pravosnažne presude. 

Svi optuženi su ponovo negirali krivicu, a neki od njih su detaljno iznova iznosili odbranu. 

Ubistva Mitića i Vukićevića

U nastavku suđenja Lalić je u ispričao detalje otmice i ubistva Nikole Mitića. Lalić je najpre naveo da su vođe grupe dobili informaciju od "kavačkog klana" da suparnička grupa planira njihovo ubistvo, zbog čega su odlučili da se svi uključe u pratnju Belivuka i Marka Miljkovića kako bi utvrdili ko ih prati i planira njihova ubistva.

Upravo okrivljeni-saradnik Lalić je prvi uočio parkiran automobil "honda" crne boje u kom je sedeo jedan muškarac i za njega je posumnjao da je reč o osobi koja prati vođe, kao i da je pratio Belivuka i Miljkovića.

Lalić je naveo da je ubrzo nakon toga Belivuk poslao poruku "uzet je" i "dođite u bazu", što su oni učinili i otišli u prostoriju na Partizanovom stadionu.

Mitića su pripadnici grupe kombijem prevezli u kuću u Ritopeku, gde su ga tukli i mučili oko dva sata.

Lalić je rekao da je on učestvovao u mučenju i ubistvu, odnosno on je zajedno sa Milošem Budimirom strujnim kablom zadavio Mitića, nakon čega su njegovo telo isekli, samleli i prosuli u reku.

Okrivljeni-saradnik je ponovio da su Lazara Vukićevića namamili Belivuk i Miljković, preko telefona Mileta Radulovića kog su prethodno oteli u Crnoj Gori i tamo ubili Adisa Spahića i Damira Hadžića.

Belivuk i Miljković su mu preko kriptovane aplikacije "Skaj" poslao poruku da treba da ide da muči Belivuka, na šta je Vukićević pristao, dok je pokušaj da na taj način namame Aleksandra Šarca bio bezuspešan. 

Kada su pripadnici grupe automobilom dovezli Vukićevića u dvorište kuće u Ritpeku, po izlasku iz automobila on je počeo da puca i tada ga je prvi Lalić savladao, oborio na pod i ostali pripadnici su počeli da ga udaraju.

Kako je Lalić precizirao vođe grupe su za Vukićevića od pripadnika grupe tražili "izuzetnu brutalnost", te su ga oni tukli, mučili i stavljali mu crevo sa vodom na lice kak obi mu onemogućili disanje.

Vukićević je tokom ispitivanja teško pričao, a u jednom trenutku je samo prestao da se pomera i pogled mu je ostao zagubljen u daljini, rekao je Lalić i dodao da su mu oni zatim obmotali kabl oko vrata, ali on se više nie pomerao.

Lalić je dodao da pretpostavlja da je on preminuo usled krvarenja iz rana koje je zadobio.

Kao i u svim ostalim slučajevima pripadnici grupe su uništili njegovo telo.

Ubistva Ljepoje i Radojevića

Lalić je potom ispričao detalje ubistva Milana Ljepoje i Zdravka Radojevića. Ljepoju su pripadnici grupe, prema Lalićevim rečima, namamili u kuću u Ritopek pričom da mu "škaljarski klan" poklanja blindirano vozilo.

Lalić je precizirao da je Ljepoja bio krupniji zbog čega su ga pripadnici grupe teže savladali, kao i da ga je dok je ležao na podu Belivuk udario dva tri puta nogom u vilicu.

Ljepoju nisu mučili tokom ispitivanja, jer je on, kako tvrdi Lalić, bio trezven i znao je šta se dešava te je u njegovom telefonu pronađena slika Milana Vujotića, kuma Radoja Zvicera, vođe "kavačkog klana".

Njega su ubili žicom koju su mu omotali oko vrata i vukli sa različitih strana, ispričao je Lalić.

Zdravka Radojevića su pripadnici grupe namamili u kuću u Ritopeku, gde ga je života lišio Veljko Belivuk, a u porcesu uklanjanja njegovog tela učestvovali su Miloš Budimir i Bojan Hrvatin, ispričao je Lalić.

Od Radojevića su pripadnici grupe, kako je naveo Lalić, uzeli nekoliko automobila, dva "mercedesa", "škoda", "rendž rover" i "bmv", koje su kasnije prodali.

Lalić je dodao da je Radojević bio kum optuženog Miloša Budimira.

Okrivljeni-saradnik je pričao i o otmici i zlostavljanju I.S. na Partizanovom stadionu, navodeći da ga je i on tukao štapom. Lalić je detaljno objasnio i kako su pripadnici grupe trgovali drogom i nabavljali oružje.

Sudija je odredila pauzu od 30 minuta posle koje će Lalića postavljati pitanja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()