Podignuta optužnica protiv oca i majke dečaka koji je izvršio zločin u Ribnikaru

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina za Vladimira Kecmanovića, za majku dve godine i šest meseci, a za radnike u streljani po tri godine

10.10.2023. 12:21
  • Podeli:
ribnikar optužnica UNA TV-6525257d736ec.webp Foto: UNA TV

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv oca dečaka Koste K. koji je 3.maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i školskog čuvara.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je danas da je ovo tužilaštvo sudu podnelo optužnicu protiv Vladimira Krcmanovića, oca dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio deset ljudi od kojih devetoro dece i ranio još šestoro, od kojih su petoro takođe deca.

Otac omogućio sinu da dođe u posed oružja

Krcmanović je optužen je za krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, rekao je tužilac Stefanović tokom obraćanja novinarima u prostorijama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. 

Istraga u ovom predmetu trajala je pet meseci, a tužilac je nastavio da  čita detalje optužnice. 

Optužnica napisana na 267 strana, okrivljeni Vladimir Kecmanović neadekvatno čuvanim oružjem omogućio detetu da dođe do oružja, majka optužena za neovlašćeno držanje municije.

Prema navodima tužioca, otac dečaka postupio je suprotno Zakonu o oružanju i municiji i suprotno Pravilniku o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Oružje je bilo dostupno dečaku, njegovom sinu, koji je počinio ubistvo, a na jednom od metaka nađen je i neosporan DNK trag dečakove majke, rekao je tužilac Stefanović. Taj trag upravo vodi do optužnice za majku dečaka koja će biti optužena za nedozvoljno držanje i nošenje oružja.

Otac je držao oružje u dva plastična kofera koja su bila spakovana u rančevima, rekao je Stefanović.

„Okrivljeni Vladimir Krcmanović optužen je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana pre tragedije OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina, da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja. On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub „Partizan Practical Shooting“ i jednom u otvoreni prostor u Etno selo „Gostoljublje“ u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju uzrastu njegovog sina“, navodi se u saopštenju VJT.

„Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu s ključem, u dva plastična kofera za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca“, navodi se.

Detalji ubistva

"Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao do oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira municijom za pištolje češka zbrojovka i ruger, ukupno 92 metka, i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u Osnovnu školu 'Vladislav Ribnikar', gde je počinio zločin. Ušavši u prizemlje škole, dečak je najpre pucao na radnika obezbeđenja, zatim je pucao na dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, kao i na još jednu učenicu koja se nalazila pored klavira", rekao je Stefanović.

Potom je, kaže, hodnikom otišao do kabineta istorije, u kojem su se na času nalazili nastavnica istorije, student istorije na praksi, kao i 23 oštećena maloletna učenika odeljenja 7/2, u kojoj je ispalio ukupno 45 projektila.

Optužena i majka dečaka, predsednik streljačkog kluba i instruktor

"U istrazi je utvrđeno da je okrivljeni držao neobezbeđeno oružje. Okrivljeni je tako omogućio detetu da dodje u posed dva pištolja, koga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Dete je u posed oružja došlo 1. maja a zatim ih 3. maja poneo u ranac i poneo u školu gde je potom izvršio masovno ubistvo", naveo je tužilac.

Stefanović je zatim opisao da je dečak ubica ušao u školu i prvo ubio čuvara, zatim dežurne učenike. U učionici je ispalio 45 projektila.

Optužnica će biti podignuta i za vlasnika streljanje i instruktora u streljani, a u toku je podizanje optužnice i protiv majke dečaka koji je izvršio masovno ubistvo.

Predsednik Streljačkog kluba Partizan Ratko I. je optužen zbog davanja lažnog iskaza. Kako tužilac navodi, optuženi Ratko I. tvrdio je da nije video dečaka kako puca te da ga je video samo na kameri i naložio da izađe napolje.

UNA TV

"A takav iskaz je suprotan onome što je prikupljeno u istrazi", rekao je Stefanović.

Pored predsednika streljačkog kluba optužen je i instruktor Nemanja M. koji je obučavao dečaka da puca.

Tužilaštvo traži kaznu od 12 godina za Vladimira Kecmanovića, za majku dve godine i šest meseci, a za radnike u streljani po tri godine 

Sva deca iz odeljenja VII/2 odeljenja u OŠ Vladislav Ribnikar dobila su status oštećenih.

Podsetimo, 13-godišnji učenik OŠ Vladislav Ribnikar ubio je 3. maja ove godine devet učenika ove škole i radnika obezbeđenja, a kako je dečak u tom trenutku bio mlađi od 14 godina Dečak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije krivično odgovoran i smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

"Podizanjem ove optužnice ne stavlja se tačka na ovaj slučaj jer VJT nastavlja predano da se radi na ovome", rekao je na kraju svog obraćanja glavni javni tužilac Nenad Stefanović.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()