Na aerodromu uhapšena žena po poternici: Odvela decu u inostranstvo bez saglasnosti oca

Deca su bila poverena ocu na samostalno vršenje roditeljskog prava

26.07.2024. 19:07
  • Podeli:
hapšenje žena shutterstock-6466201030c38.webp Foto: Shuttersstock

U Beogradu je po Interpolovoj poternici uhapšena žena Z.P. okrivljena da je pre pet godina odvela dvoje maloletne dece u inostranstvo bez saglasnosti oca kojem su deca poverena na samostalno vršenje roditeljskog prava.

Kako je saopštilo je Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, danas u ranim jutarnjim časovima javni tužilac ovog tužilaštva je obavešten da je realizovana Interpolova poternica raspisana za okrivljenom Z.P., jer je navedena ušla na teritoriju Srbije.

Naime, dana 14.11.2019. godine javni tužilac je doneo naredbu o sprovođenju istrage prema okrivljenima Z.P. (38) i R.M. (44) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Oduzimanje maloletnog lica iz člana 191. stav 4. u vezi stava 1. Krivičnog zakonika na taj način što su onemogućili izvršenje odluke kojom su dva maloletna deteta poverena na samostalno vršenje roditeljskog prava ocu, usled čega je teže ugroženo njihovo školovanje.

Oni su 22.03.2019. godine na graničnim prelazu Surčin, aerodromu “Nikola Tesla” napustili teritoriju Srbije, bez znanja i saglasnosti oca koji je rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu određen da samostalno vrši roditeljsko pravo.

Imajući u vidu da okrivljeni nisu bili dostupni državnim organima Srbije, te da je država u kojoj su se nalazili okrivljeni odbila njihovo izručenje Srbiji, javni tužilac Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je podneo predlog Trećem osnovnom sudu u Beogradu da se prema okrivljenima raspiše Interpolova poternica i odredi pritvor.

Danas, u jutarnjim časovima, javni tužilac je od strane policijskih službenika obavešten da je poternica za Z.P. realizovana, nakon čega je okrivljena saslušana u prisustvu javnog tužioca, od strane postupajućeg sudije na okolnosti donetog rešenja o određivanju pritvora, koje je ostalo na snazi, imajući u vidu da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, dok je poternica za R.M. ostala na snazi.

Javni tužilac će u daljem toku krivičnog postupka blagovremeno preduzeti sve istražne radnje, nakon čega će doneti odluku zasnovanu na zakonu, navodi se u saopštenju Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()