Šok priznanje na suđenju "vračarcima": Drakula priznao da je postavio eksploziv pod auto Vukićevića

Vukićević je kasnije namamljen u kuću strave u Ritopeku, gde je mučen i samleven u mašini za mlevenje

03.10.2024. 16:40
  • Podeli:
specijalni sud u beogradu foto una-64304e36db20b.webp Foto: Foto Una

 U Specijalnom sudu u Beogradu danas je jedan od optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe "vračarci", Marko Drakula priznao da je 2019. godine postavio eksploziv pod automobil Lazara Vukićevića i aktivirao ga.

U sudnici je između ostalog prikazan snimak od 7. okotbra 2019. godine kako muškarac sa kapom na glavi, maskom na licu i  žurim rukavicama vadi crni predmet iz ranca i stavlja taj predmet ispod automobila marke "porše".   

Drakula je nakon prikazivanja tog snimka na pitanje sudije da li je to on rekao da jeste, i da je to u njegovim rukama bila eksplozivna naprava koju je postavio pod Vukićevićev "porše".Međutim on tvrdi da je došao peške, a ne automobilom kako se navodi u optužnici. 

Na narednom snimku vidi se eksplozija u 16.39 časova , kao i Vukićević koji je bio u blizini automobila, i kada je došlo do ekplozije on se udaljava od vozila. Drakula je priznao i da je on aktivirao ekploziv, kao i da je čekao od 9 sati ujutru pa sve do trenutka eksplozije u blizini.

Najpre je sudija konstatovala da se na snimku vidi kako muškarac obučen u crno, sa crvenim prslukom i patikama, izlazi iz kapije, ispred koje je parkran "porše", a Drakula je rekao da je taj muškarac Vukićević. S obzirom da je Vukićević kada je izašao iz kapije najpre krenuo uz ulicu i vratio se nazad do automobila, Drakula tvrdi da ga je tad pozvao da priđe.   

Nakon eksplozije vidi se kako Vukićević trči i rukama prelazi preko lica i tela, a potom se penje na drugi automobil i preskače ogradu. Drakula je naveo da se obratio Vukićeviću rečima "Druže ostao si bez poršea". Optuženi tvrdi da Vukićevića ne bi upozorio i obratio mu se da je hteo da ga ubije.

Luka Cerović koji je takođe optužen da je učestvovao u izvršenju krivičnog dela, rekao je da se na snimku vidi da Vukićević stoji na pet ili šest metara od automobila, te da to ne može biti okarakterisano kao krivično delo teško ubistvo u pokušaju.

Drakula je ranije u odbrani naveo da je bombu postavio jer se posvađao sa Vukićevićem zbog njegove "bahate i nasilničke vožnje".

Vukićević je inače 14. oktobra 2020. godine, prema navodima iz optužnice protiv grupe Veljka Belivuka, namamljen u kuću u Ritopeku gde je mučen i ubijen.  Pripadnici te grupe su kako se sumnja njegovo telo isekli, samleli u mašini i ostatke prosuli u reku. 

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi.  Prema navodima iz optužnice vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17 , među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()