Najviše stradaju mladi: Srbija izgubila 40.000 ljudi u saobraćajnim nesrećama

Na drumovima najviše stradaju mladi od 15 do 30 godina

08.02.2023. 17:05
  • Podeli:
saobraćajna nesreća pixabay (2)-1664018431750.webp Foto: Pixabay

U poslednjih 30 godina na srpskim drumovima živote je izgubilo 40.000 ljudi. I dok je Srbija za tri decenije izgubila jedan  grad veličine Jagodine u saobraćajnim nesrećama, samo prošle godine na putevima su stradale 552 osobe, od kojih je 114 mladih, podaci su Agencije za bezbednost saobraćaja.

Na tribini o bezbednosti saobraćaja v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da neiskustvo pri upravljanju vozilima u kombinaciji sa željom za dokazivanjem dovode do nezgoda i da je povećan broj mladih koji stradaju u vožnji.

Na tribini je govorio i predstavnik "Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga Šabac" Slaviša Savić, koji je dobio trajni invaliditet u saobraćajnoj nesreći kada je imao 18 godina, a koji je podelio svoju ličnu priču.

"Danas sam ovde da mladima kroz sopstvenu priču o saobraćajnoj nezgodi pokažem koliko ozbiljnih poslednica donosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju", izjavio je Savić koji je pre 29 godina u nesreći povredio kičmenu moždinu, zbog toga što je, rekao je on, imao "želju za dokazivanjem bez potrebe".

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u saobraćaju najviše stradaju mladi od 15 do 30 godina.

ABS ocenjuje da četiri osnovna faktora dovode do nesreća u saobraćaju, a to su prekoračenje brzine, zloupotreba alkohola, nekorišćenje sigurnosnog pojasa kao i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()