Nastavak suđenja Belivukovoj grupi: Đorđević povukao iskaz, Lalić svedočio o brutalnim ubistvima

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik započeo je svoje izlaganje izvinjenjem porodicama žrtava zbog onoga što će da čuju danas.

07.11.2022. 18:35
  • Podeli:

 Pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni su u Specijalni sud u Beogradu, gde je nastavljeno suđenje za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora, maricama u pratnji Žandarmerije.

Danas se na suđenju dali iskaze svedoci-okrivljeni Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikol aSpasojević, koji su pristali da za kazne zatvora od 14,15 i 18 godina govore o zločinima koje je grupa počinila.

Okrivljeni povukao iskaz iz SBPOK-a, tvrdi da su mu pretili

Vojislav Đorđević, jedan od optuženih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića danas je u nastavku suđenja povukao iskaz koji je ranije dao policiji, tvrdeći da mu je iskaz iznuđen i neistinit.

Na prethodnom suđenju on nije iznosio odbranu pred sudom, navodeći da ima glavobolju, a danas je na pitanje suda da li ostaje pri ranijim iskazima rekao da ne ostaje i objasnio da su mu tada pretili pripadnici SBPOK-a, koji su rekli da će mu roditelji biti silovani, zbog čega je, kaže, bio uplašen.

Takođe su mu, kako sada tvrdi, u SBPOK-u rekli da će ga pustiti na slobodu ukoliko da iskaz kakav oni žele, te da je nakon toga takav iskaz i dao.

 

Ðorđević se brani sa slobode i detaljno je u spornom iskazu pričao o otmici i silovanju I.S.

Na današnjem sudu je negirao da je član kriminalne grupe, navodeći da se družio samo sa nekoliko drugih optuženih.

Svedočenje Srđana Lalića

 

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik započeo je svoje izlaganje izvinjenjem porodicama žrtava zbog onoga što će da čuju danas.

Lalić je rekao da Veljka Belivuka poznaje dugi niz godina, a da je Marka Miljkovića upoznao nakon ubistva Aleksandra Stankovića, te da je sa njima činio razna krivična dela.

On je počeo od ubistva Vlastimira Miloševića navodeći da su 2017. godine Belivuk i Miljković tražili od njega da prati Miloševića i da postavi kamere i druge uređaje za praćenje.

Lalić je prethodno najavio da će pričati nekoliko sati.

 

Sud je odbio predlog odbrane da se udalje iz sudnice okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Srđan Lalić otkrio je da su mu Veljko Belivuk i Marko Miljković objasnili da su Gorana Mihajlovića prvo otrovali cijanidom nakon čega su njegovo telo spalili.

On je na početku izlaganja rekao da je ova organizovana grupa bila uz Kavački klan.

Naveo je da su mu oni pokazali fotografiju Mihajlovića na kojoj se vidi kako mu pena izlazi iz usta, ali i sliku njegovog spaljenog tela.

Naveo je i da je Ljubomira Markovića Kiću ubio Ljubomir Lainović, po nalogu Belivuka i Miljkovića, a da su tada koristili Lalićevo vozilo.

Takođe, rekao je da su Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini likvidirali Lainović i još jedan momak, a da su njih ubrzo nakon toga ubili u Severnoj Makedoniji pripadnici Kavačkog kalna.

Lalić je naveo da je video slike ubijenih momaka i detaljno opisao položaje u kojima su se nalazili.

Dalje je ispričao da je učestvovao u otmici Miljkovićevog kuma Mirka Kojića, koji je nakon toga ubijen u kući u Ritopeku, tako što su ga davili produžnim kablom dok mu nije pukao vrat.

Nakon ubistva Kojića, pripadnici su telo raskomadali sekirom, samleli i bacili u Dunav.

Lalić je pričao i o kući u Ritopeku, navodeći da je Radoje Zvicer učestvovao u njenoj kupovini, kao i da su tu kuću pripadnici klana zvali "klanica".

Aleksandar Gligorijević je, prema rečima Lalića, sledeći ubijen. Njega su u Ritopek namamili pripadnici grupe, braća Marko i Miloš Budimir pričom o kupovini velike količine marihuane na odloženo plaćanje, jer su Miljković i Belivuk došli do zaključka da je Gligorijević izdajnik, ispričao je Lalić.

On je naglasio da je nakon ubistva Gligorijevića prvi put bio u kući u Ritopeku, kada je pomogao pripadnicima da u džakovima ostatke Gligorijevićevog tela prenesu do Dunava gde su ih kasnije prosuli.

Međutim, kako je rekao, on je pregledao kriptovani telefon "Skaj" koji je Gligorijević koristio, i nije našao nikakav dokaz da je on izdajnik kako su to pričali Miljković i Belivuk.

Lalić je dodao da je, kada je to javio vođama grupe, već "bilo kasno", jer nisu mogli da Gligorijevića puste nakon što je bio u "klanici".

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, objasnio je na koji način je otet i ubijen Goran Veličković u kući u Ritopeku.

Veličkovića je, prema rečima Lalića, namamio okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin, tako što mu je ponudio da kupi dva pištolja po povoljnijoj ceni.

Nakon što su se nasli, Hrvatin ga je odvezao do neke njive gde su ih čekali ostali pripadnici klana koji su ga tada oteli, vezali i odvezli u Ritopek.

Lalić je naveo da se Veličković "vrlo dobro i dostojanstveno držao" pa je čak pitao Miljkovića kako da se namesti kada je video sekiru, na šta mu je Miljković rekao da legne.

Vođa grupe je potom snažno dva puta zamahnuo sekirom i udario Veličkovića u predelu vrata i skoro mu odvojio glavu od tela, ispričao je sudu Lalić.

Nakon ubistva, kako je dodao, oni su odvojili Veličkovićevu glavu i stopala od tela, a na leđima su mu krvlju napisali "Korać pi**a", što su fotografisali i slali sa Veličkovićevog telefona Filipu Koraću i još nekim ljuduima.

Lalić je rekao da je to bio prvi put da prisustvuje ubistvu i da je bio iznenađen.

On će izlaganje na suđenju nastaviti sutra.

U Specijalnom sudu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanja.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()