Osuđujuća presuda zbog štete pričinjene fondu raško-prizrenske eparhije

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

01.10.2024. 15:29
  • Podeli:
viši sud u beogradu (2)-667aa6f0165ff.webp Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Viši sud u Beogradu osudio je danas monaha Simeona Vilovskog, kao i direktora Privrednog društva "Eparhijski centar Rade Neimar" Dejana Subotičkog i Jelenu Šubarević na zatvorske kazne jer su oštetili fond raško-prizrenske eparhije namenjen za obnovu manastira na Kosovu i Metohiji od 2004. do 2009. godine.

Vilovski je u odsustvu osuđen za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu na kaznu zatvora od dve godine i šest meseci, Subotički je za isto krivično delo na četiri godine zatvora i u tu kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Šubarević je osuđena na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor.

Vilovski je obavezan da nadoknadi štetu raško-prizrenskoj eparhiji u iznosu od devet miliona dinara, a Subotički 15 miliona dinara. 

Sudija je konstatovala da se od PD "Eparhijski centar Rade Neimar" oduzima imovinska korist u iznosu od 39 miliona dinara zbog sumnje da je proistekla iz krivičnog dela.

Vilovski je osuđen u odsustvu jer su pravosudni organi Grčke odbili njegovo izručenje Srbiji.

Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Krivični postupak u ovom slučaju je pokrenut pre 15 godina. 

Vilovski je inače bio sekretar nekadašnjeg episkopa raško-prizrenske eparhije Artemija, koji je takođe bio optužen, ali je preminuo 2020. godine kada je obustavljen krivični postupak protiv njega.

Artemija Radosavljević je bio optužen da je davao naloge za isplatu nezavršenih ili nedovrešenih radova preduzeću "Rade Neimar", i on je u odbrani tokom suđenja tvrdio da su navodi optužnice "bazirani na klevetama i neistinama", te da je njegov progon usledio kada je 2009. tadašnjem potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu zabranio da poseti eparhiju.

Optužnicom se Vilovski, Subotički i Šubarević terete za produženo krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Optužnica, koja je spojena od dva optužna akta iz 2010. i 2015. godine, tereti ih da su izvršili zloupotrebe u vezi sa obračunom troškova za građevinske radove, te da je firmi "Rade Neimar" isplaćeno znatno više od stvarne vrednosti radova, dok neki naplaćeni radovi nisu ni izvedeni.

Isplate iz blagajne Eparhije raško-prizrenske, prema optužnici, su obavljane bez prethodne potrebne saglasnosti nadležnih crkvenih organa.

Prvim optužnim aktom tužilaštvo tereti optužene da su SPC oštetili za 349.000 evra.

Punomoćnik SPC se ranije pridružio krivičnom gonjenju okrivljenih i istakao imovinsko pravni zahtev od 20 milina dinara, 32.000 evra i 1,8 miliona evra za koliko se crkva smatra oštećenom.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()