Ovako je dečak iz 'Ribnikara' došao do očevog oružja kojim je ubio 10 osoba: Dva dana krio pištolje sa 92 metka

Protiv oca K. K. podignuta je optužnica jer je dečaku omogućio da dođe do oružja kojim je prethodno naučen da rukuje i da oduzme deset života

10.10.2023. 14:59
  • Podeli:
Tan2023-05-0811361331_3 vladislav ribnikar pucnjava vračar AP PhotoDarko Vojinovic-645f9f324e7d1.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu danas je, tokom vanrednog obraćanja, opisao kako je maloletni K. K. došao u posed oružja s kojim je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". 

Pištolj je kod njega bio dva dana pre pucnjave, a njegovi roditelji to nisu primetili.

Otac dečaka, kako je rečeno, nije držao oružje na bezbednom. Umesto u metalnom sefu sa šifrom koji je prikačen na zid, dva pištolja i municija su bila u dva plastična kofera koji služe za prenošenje oružja. Jedan od kofera imao je katanac sa šifrom, dok su meci stajali u drugom koferu, koji nije bio zaključan.

K. K. je oružje i municiju uzeo već 1. maja. Tada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. Kobnog 3. maja prebacio ih je u torbu i poneo u školu.

Kao što je već poznato, prvo je pucao u radnika obezbeđenja u školi, a potom u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo u hodniku i jednu koja je stajala pored klavira.

Potom se uputio u kabinet istorije, gde je u tom momentu bilo njegovo odeljenje. Ispalio je 45 projektila. Ubio je šestoro dece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

Pucanje tada trinaestogodišnjeg dečaka bilo je izuzetno precizno. Razlog za to je to što ga je otac godinu dana ranije vodio u streljanu i insistirao da puca upravo iz njegovih pištolja, koji su naposletku oduzeli deset života.

Dečaka je otac obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i omogućio mu da gađa u mete u obliku koncetričnih krugova i silueta ljudi. Naučio je sina i kako da puni okvir oružja, kao i kako treba da ispravno stoji i diše tokom korišćenja oružja.

Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da Kecmanoviću bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora. Predloženo je da Miljana Kecmanović bude osuđena na dve godine i šest meseci zatvora, a predsednik streljačkog kluba i instruktor na po tri godine.

"Svi očenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa", zaključio je glavni tužilac.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()