Patolog otkriva na osnovu čega će se utvrditi svi detalji zločina: Ubistvo Danke Ilić neće proći nekažnjeno

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić nastavlja se nesmanjenim intenzitetom

11.04.2024. 13:30
  • Podeli:
danka ilic foto ivana ilic fb-6603e381b39db.webp Foto: Facebook/Ivana Ilic

Patolog Radoslav Radosavljević izjavio je danas, povodom ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić iz Bora, da biološki materijal devojčice može da se nađe na svim predmetima sa kojima je ona došla u kontakt - odeći, obući, igračkama, kao i na lišću ukoliko je na njega pala krv iz rane ili povrede.

On je za Tanjug istakao da je DNK neprikosnoven metod u identifikaciji tela i najvažniji elemenat u istrazi, jer DNK profil devojčice mora da se poklopi sa DNK profilom njene majke, odnosno krvnih najbližih srodnika.

Na pitanje da li su, kako prolazi vreme od ubistva Danke Ilić, manje šanse da se utvrde svi detalji ubistva, Radosavljević je rekao da vreme koje prolazi čini to da dolazi do degenerativnih sekundarnih promena na telu, kao i da elementi spoljašnje sredine, poput vlage, visoke temperature, delovanje životinja mogu da dovedu do određenih promena.

 "Sve te promene otežavaju uzimanje i analizu materijala, međutim taj materijal uvek ostane. Zavisi da li se koristilo još nešto da bi se uništili ti biološki tragovi, kao što su hemijska sredstva, fizička sredstva, kreč ili neke kiseline, sve to može da utiče ili da umanjuje značaj tih tragova", objasnio je patolog.

Prema njegovim rečima, različitim analizama i metodoma, od kojih je najvažniji DNK profil, mogu da se utvrde tragovi jer DNK  može da se utvrdi i nađe iz kostiju i zuba koji najduže opstaju neuništeni. 

Potraga za telom dvogodišnje Danke Ilić iz Bora, za čiju smrt su osumnjičeni radnici JKP "Vodovod" u Boru S. J. (50) i D. D. (50), nastavlja se nesmanjenim intenzitetom, a policija obilazi, pretražuje i kopa teren čak i tamo gde ljudska noga nije kročila, izjavio je državni seketar MUP-a Željko Brkić i objasnio da teza "tela nema" ne može da ugrozi istragu i osumnjičene oslobodi odgovornosti.

Foto: MUP

Državni sekretar ističe da ima dokaza i materijalnih i ličnih koji potkrepljuju priznanje, ali da "o njima ne može da govori".

"Tužilaštvo vodi računa o njima, o tome na koji će način izaći s njima u javnost, kao i o njihovom dokaznom kredibilitetu. Ta činjenica da još ne postoji telo ni na koji način ne uskraćuje mogućnost suda da u skladu s drugim dokazima i drugim saznanjima donese presudu", rekao je Brkić na TV Happy. 

Podsetimo, Danka Ilić je nestala 26. marta u mestu Banjsko polje kada je sa majkom Ivanom i trogodišnjim bratom otišla na porodično imanje. Za devojčicom se tragalo devet dana, a onda su 4. aprila osumnjičeni uhapšeni kada su otkrili šta su uradili, nakon što je istraga sužena i lokalizovana na njih dvojicu. Prema hronologiji događaja, devojčica je izašla na ulicu iz dvorišta i radnici vodovoda su je udarili službenim vozilom i u nesvesti stavili u gepek, da bi je suvozač nakon što je došla sebi udavio. Nakon toga su se rešili tela bacivši ga na deponiju, a onda je D.D. uz pomoć brata D.D. i oca R.D premestio telo na nepoznatu lokaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()