Pune ruke posla za carinu: Na aerodromu za vikend zaplenjena roba vredna 2 miliona dinara

Uprava carina podseća da su putnici u obavezi da prijave svu vredniju robu koju nose sa sobom, pa i onu koja je namenjena za poklon

24.09.2024. 11:09
  • Podeli:
zaplenjena roba na aerodromu nikola tesla, 24 sept 2024 - foto TANJUG MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA (2)-66f2810468559.webp Foto: TANJUG/MINISTARSTVO FINANSIJA-UPRAVA CARINA

Carinski službenici su proteklog vikenda na graničnom prelazu Aerodrom ''Nikola Tesla'', u saradnji sa policijom, sprečili nekoliko pokušaja krijumčarenja neprijavljene akcizne i luksuzne robe ukupne vrednosti od oko 2 miliona dinara.

Pun kofer akcizne robe otkriven je 21. septembra, kada je zaplenjeno 1.000 paklica cigareta stranog porekla bez akciznih markica, saopštila je danas Uprava carina.

Slučaj je otkriven kada se strani državljanin nakon preuzimanja prtljaga uputio ka zelenom kontrolnom prolazu deklarišući se time da nema ništa da prijavi. 

Dan kasnije, 22. septembra, u Beograd je iz Australije preko Švajcarske doputovao putnik koji je propustio da prijavi da u zemlju unosi vredan ženski sat marke ''Omega'', čija je vrednost procenjena na gotovo 600.000 dinara.

Prekršaj je počinio i strani državljanin koji je 20. septembra doputovao iz Dohe, ali takođe nije prijavio luksuzne poklone koje je prenosio u prtljagu. 

Kontrolom u zelenom prolazu utvrđeno je da se u njegovom prtljagu nalazi neprijavljena ženska narukvica marke ''Marli'', ženska torba ''Louis Vuitton'', kao i jedna ženska ešarpa od kašmira marke ''Hermes'', ukupne vrednosti veće od milion dinara.

Uprava carina podseća da su putnici u obavezi da prijave svu vredniju robu koju nose sa sobom, pa i onu koja je namenjena za poklon. 

Istog dana u Beograd je letom iz Njujorka doputovao 23-godišnji putnik koji se po preuzimanju prtljaga takođe uputio u zeleni kontrolni prolaz kao da nema ništa za prijavljivanje, ali je ubrzo utvrđeno da se u njegovom prtljagu nalazi čak 148 toaletnih voda marke ''Victoria’s Secret'', što je količina koja sugeriše da je reč o robi trgovačkog karaktera, čiji prenos u prtljagu putnika nije dozvoljen.  

Uprava carina podseća putnike da vrednu robu i novac iznad 10.000 evra obavezno prijave u crvenom kontrolnom prolazu koji je za to namenjen i da bez obzira na primamljive ponude na rasprodajama vode računa o količini robe koja isključivo sme biti namenjena za lične potrebe i potrebe domaćinstva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()