Rekonstrukcija jezive nesreće na Milošu Velikom: Gde je vozač napravio previd

Kako je moguće da na izuzetno prometnom putu neko umesto ka Beogradu vozi ka Obrenovcu i to ne primeti?

Autor: Zvonko Ninkov
04.09.2023. 19:45
  • Podeli:

Težak udes, koji se dogodio juče na autoputu Miloš Veliki zbog vožnje u pogrešnom smeru, šokirao je sve koji su videli snimak na društvenim mrežama. 

Vozač fijata punto poginuo je u zapaljenom automobilu, dok je njegov suvozač teško ranjen, a žena, koja je bila u hjundaiju na koji su naleteli, lakše povređena. 

Unin reporter Zvonko Ninkov pokušao je da rekonstruiše kako je došlo do ove bizarne nesreće.

Direktan sudar na autoputu Miloš Veliki, u brzoj traci, zbog vožnje u kontrasmeru. Kako je moguće da na izuzetno prometnom putu neko umesto ka Beogradu vozi ka Obrenovcu i to ne primeti? 

Uključujemo se na autoput nešto pre Obrenovca. Put je pregledan i dobro obeležen, nema ni velike gužve, ali sve je to uzalud, ako vam u susret ide vozilo kom tu nije mesto. Na 14 kilometara od uključenja vide se tragovi nesreće.

Dolazimo do mesta gde se dogodio udes. S obzirom da je u pitanju nadvožnjak kod Jakova i blaga krivina ka desno, jasno je da žena koja je vozila hjundai nije mogla da vidi ko joj dolazi u suprotnom smeru, pogotovo jer je bila u brzoj traci.

Tragovi paljevine sa jedne i kočenja sa druge strane puta i dalje su vidljivi. Još na nekoliko mesta crni tragovi od kočenja, verovatno od pokušaja drugih učesnika u saobraćaju da pobegnu od punta koji juri ka njima. Prvo isključenje je ka Beogradu, gde birate hoćete li ka Ostružničkoj petlji ili Novom Beogradu. Zaključujemo da su, zbog prometnosti i uzanog puta, male šanse da se ovde uključio.

Pokušaj broj dva. Proveravamo uključenje na autoput kod Surčina. I ovde je uzano, samo jedno vozilo može da prođe, ali saobraćaj nije toliko gust, pa je teorijski moguće da se vozač punta ovde uključio. Ipak, i dalje nije logično da neko ne uoči da vozi u pogrešnom smeru.

Raskrsnica je obeležena, jasno piše da se levo ide ka autoputu. Međutim, da li je stradali Dejan J. tu napravio previd?

Jedna od pretpostavki je da vozač punta na ovoj raskrsnici kod Surčina, kada je skretao levo, umesto da nastavi svojom trakom, ušao u kontrasmer, zatim vozio sve do priključenja na autoput Miloš Veliki, a zatim vozio još čitavih sedam kilometara do mesta nezgode.

Ipak, tu su strelice na kolovozu. Trebalo je da mu ukažu da nešto nije u redu i da je vozi pogrešnim smerom. I dalje imamo dilemu kako je to moglo da se desi. Međutim, iskusni profesor Milan Vujanić je nema.

"On je namerno vozio tako kako je vozio, a ne zato što je pogrešio. Jer ni na jednom autoputu nemate zaustavnu liniju sa leve strane, sve su sa desne. Neposredno pre sudara sa automobilom sa koji se sudario, on nije ni kočio, ni skretao da izbegne sudar", kaže Vujanić.

Čak i da je odlučio da izvrši samoubistvo, kaže Vujanić, vozač nije imao moralno pravo da urgožava život ostalih. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()