Rodila zdravog dečaka, ali njoj nje bilo spasa: Zašto je preminula porodilja u Nišu?

Niški lekari su učinili sve što je bilo u njihovoj moći

29.02.2024. 18:03
  • Podeli:
pxl-070322-92372733-photo-miroslav-lelaspixsell-hitna-pomoc.jpg Foto: Pixsell/Miroslav Lelas

Porodilja D. L. (31) iz Vlasotinca, koja se u utorak porodila carskim rezom u Opštoj leskovačkoj bolnici, umrla je u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Njena trudnoća je vođena u Vlasotincu i ovo je, kažu lekari, bio njen prvi porođaj. Kako se nezvnično saznaje, žena je došla u veoma teškom stanju u Niš, sa lošim parametrima i obilnim krvarenjem zbog kojeg je morala da primi čak 27 jedinica krvi. 

Teška borba

Niški lekari su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, ali nesrećnoj ženi spasa nije bilo.

"Dečak je rođen potpuno zdrav, ali je majka nakon porođaja neprestano krvarila. Na Kliniku za ginekologiju primljena je u sredu u 15.34 časova. Tim lekara UKC Niš dao je sve od sebe da je spasi, ali je krvarenje bilo ozbiljno. Uprkos hitnom hirurškom zahvatu i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziologa, pacijentkinja je, preminula u jutarnjim satima u 6.50 sati", priča izvor Informera upućen u ovaj slučaj.

Kako su rekli, reč je o stanju koje se u medicini zove "diseminovana intravaskularna koagulopatija", odnosno poremećaj regulacije zgrušavanja krvi.

"Sistem hemostaze toliko je kod nje bio poremećen da je na nekim mestima sigurno postojala tromboza, a na drugima krvarenje. Ona je iz bolnice u Leskovcu došla sa ozbiljnom kliničkom slikom i stanjem opasnim po život. Gubila je mnogo krvi, primila je čak 27 jedinica."

Sagovornik kaže da je situacija bila veoma teška i ozbiljna.

"Nadzorom će se utvrditi šta je krenulo po zlu. Nije isključena ni mogućnost da je porodilja preminula i usled toga što joj bio prekinut neki krvni sud. I porodica je u potpunom šoku, posebno zbog toga što je žena bila potpuno zdrava", priča izvor.

Direkotor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević ističe da ništa nije ukazivalo na ovako tragičan ishod.

"Mi lekari smo uopšte osetljivi na trudnice i porodilje, ali me je ovaj događaj potresao još više, jer se radi o ćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, devojku znam od detinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje. Dobila je krv i krvne derivate, ali joj nije bilo bolje. Krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gde je, nažalost, preminula", objašnjava dr Dimitrijević.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()