SBPOK: 'Vračarci' dugo 'rađeni', slede nova hapšenja

Načelnik SBPOK je potvrdio da je cilj te kriminalne gurpe bio da se skloni jedino lice koje im je na putu posla, i da su razmišljali da li da predsednika Srbije ubiju javno, da mu ubiju jedno ili drugo dete

13.11.2022. 12:01
  • Podeli:
mup srbije policija-1666165619226.webp Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

Za organizovanu kriminalnu grupu sa Vračara smo imali saznanja i pre materija koji smo dobili od Europola, a tim materijalima su potvrđena, pa smo posle duge obrade krenuli u realizaciju, rekao je načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Miroslav Cmolić (SBPOK) i poručio da će se hapšenja nastaviti.

Cmolić je, za TV Prva, rekao da je policija informacije o njiima imali od kada su uhapsili klan Belivuka.

"Nismo mogli paralelno da radimo obe kriminalne grupe", rekao je on.

Izjava okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nije uticala na hapšenje, već je tužilaštvo za organizovani kriminal procenilo da je sad najbolji momenat za hapšenje, rekao je Cmolić.

On je objasnio da sada imaju dovoljno materijala za krivičnu prijavu napisanu na 1.700 stranica.

Cmolić je potvrdio da je cilj bio da se skloni jedino lice koje im je na putu posla, i da su razmišljali da li da predsednika Srbije ubiju javno, da mu ubiju jedno ili drugo dete. Načelnik SBPOK je rekao da su i tokom istrage došli do dovoljno dokaza da se država alarmira kako ne bi došlo do realizacije namere.

"Verovatno su predsednik i njegova porodica bila pod pojačnom zaštitnom, nisam upoznat, to rade drugi", rekao je Cmolić.

On je potvrdio da je namera bila atentat na Vučića prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, da je bio obezbeđen snajper, i ekipe iz Srbije i inostranstva.

Kaže da njegova služba ne može da dođe do određenih kriminalaca i da im je potrebna pomoć iz inostranstva.

On je naveo je da je vrh organizacije Radoje Zvicer, a da je Nikola Vušović, koji je nedostupan i u bekstvu, na čelu vračarske kriminalne grupe.

"Zvicer je na vrhu. Iz prepiski se vidi da se pripremala eliminacija predsednika Vučića što im je bio prioritet. Od hapšenja Belivukove grupe imali smo sve više pisanih tragova o pripremanju ubistva, a su mete bile i Vučićev brat, i deca", naveo je načelnik SBPOK-a.

Cmolić je rekao da je Vušović bio u pritvoru u Dominikanskoj Republici, ali je nestao pre nego što je krenuo avion iz Srbije da ga policijski preuzme.

"Da li je u Dominikani, ili Španiji, ne znamo, proveravamo. Zvicer je možda u Panami, ili Turskoj", rekao je on.
Naglašava da su planirana i dalja hapšenja, jer je dosta pripadnika Vračarske grupe u bekstvu, a iz Zvicerove je još mnogo nedostupnih, i ocenio da se borba nastavlja.

On je potvrdio je da će Luka Bojović 30. novembra doći u Srbiju, gde je slobodan čovek i ocenio je da je Bojović bezbednosno ugrožen, o čemu će biti informisan.

Tužilašto za organizovani kriminal: Istraga za 38, saslušano 16 lica

Tužilašto za organizovani kriminal saopštilo je danas da je donelo naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 lica.

Saslušano je 16 lica, nakon čega je Tužilštvo za organizovani kriminal predložilo sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da se u odnosu na 32 lica odredi pritvor i to:

Nikoli Vušoviću (u bekstvu, raspisana međunarodna poternica), Urošu Piperskom (lišen slobode u Portugalu), Nedeljku Todoroviću, Dariju Ðorđeviću (nalazi se u pritvoru u Austriji), Luki Ceroviću, Aleksandru Miloševiću, Aleksandru Naumovskom, Vladanu Miketiću, Darku Maletiću, Rašo Banu (u bekstvu), Ðorđu Kneževiću, Ivi Bukljašu, Jovanu Bošnjaku, Jovici Sovilju (u bekstvu), Nikoli Kačareviću, Lazaru Iliću (nalazi se u pritvoru u Crnoj Gori), Marku Taciću, Milošu Pavloviću (u bekstvu), Nikoli Božiloviću, Nikoli Milekoviću (u bekstvu), Nikoli Filipoviću (u besktvu), Petru Jevtiću (u bekstvu), Radivoju Jovanoviću (u bekstvu), Rajku Topiću, Stevanu Mandariću, Strahinji Saviću (nalazi se u pritvoru u Crnoj Gori), Ivanu Biletiću (u bekstvu), Vojinu Stuparu (u bekstvu), Milošu Andrejeviću (u bekstvu), Aleksandru Ostojiću (u bekstvu), Drašku Nikoliću i Nikoli Vukojeviću.

Ostalih šest lica koji su obuhvaćeni naredbom se već nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Srbiji zbog izvršenja drugih krivičnih dela. Reč je o Milošu Miljanoviću, Vladimiru Kovačeviću, Vuku Ursulovu, Marku Drakuli, Milošu Raičeviću i Filipu Grujiću.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe, čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine, iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način lišili života sada pokojne Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da liše života Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića, navelo je Tužilašto za organizovani kriminal.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()