Slučaj C&A: Carinski agent ostaje u pritvoru još 30 dana

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je prošle sedmice optužnicu protiv Aleksandra J, koji se sumnjiči za pribaviljanje protivpravne imovinske koristi od preko 750 miliona dinara

23.01.2023. 13:52
  • Podeli:
Zatvor_rešetka_prozor_Foto Pixabay-63adab5b66cea.webp Foto: Pixabay

Viši sud u Beogradu produžio je pritvor za još 30 dana  carinskom agentu Aleksandru J. (49), optuženom da je zloupotrebama oštetio bužet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, saznaje Tanjug.

Pritvor mu je, na predlog tužilaštva, produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu prošle sedmice je podiglo optužnicu protiv Aleksandra J. On se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu "Quehenberger Logistic SRB" doo Šimanovci, izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Uz optužnicu, koja je predata Višem sudu u Beogradu, tužilaštvo je podnelo zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža.

Aleksandar J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta, za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom, robu koja je iz Kine dopremana brodom u Luku Rijeka u Hrvatskoj, transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo privrednog društva "C&A MODA RS" doo Beograd, iako to nije bilo tačno, budući da to privredno društvo ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima. U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe, iskoristivši logo "C&A MODA RS" doo Beograd, okrivljeni je, kako se sumnja, sastavljao lažne carinske deklaracije na privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata sa privatnog računara,  pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Na ovaj način je, kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Srbije. Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina.

Tokom dosadašnje finansijske istrage, uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvođača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()