Stručnjaci za UNU: Da li je Kosta Kecmanović svedočenjem rasvetlio motiv masakra u Ribnikaru

Da li je, posle jučerašnjeg svedočenja, rasvetljen motiv počinjenog masakra?

09.10.2024. 18:21
  • Podeli:

Kosta Kecmanović, dečak koji je 3. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav  Ribnikar", juče je prvi put u sudnici odgovarao na pitanja članova porodica stradalih.

On je, u svojstvu svedoka, ispitivan u Specijalnom sudu u Beogradu u postupku koji se vodi protiv njegovih roditelja, Miljane i Vladimira Kecmanovića.

Da li je, posle jučerašnjeg svedočenja, rasvetljen motiv počinjenog masakra? 

O toj temi razgovaralose u emisiji "Podne", a sagovornici voditeljke Marijane Tabaković bili su advokat porodica stradalihu OŠ "Vladislav Ribnikar Stefan Čorda, novinarka dnevnog lista Politika Miroslava Derikonjić i sudski veštak i klinički psiholog Dušan Vuković.

Na pitanja koja su mu, osim sudije i advokata, postavljali i članovi porodice ubijenih i ranjenih u prošlogodišnjem masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar", dečak je odgovarao više od četiri sata. Iako je bilo planirano da bude ispitivan u odvojenoj prostoriji, na iznenađenje mnogih, Kosta Kecmanović je pristao da svedoči u sudnici. Tom prilikom je dopunio svoj prethodni iskaz.

"Neke stvari je juče svojim iskazom dopunio i razjasnio, i mogu vam reći još to, da ne ulazim u detalje, da je on nama dostao pomogao u smislu razrešenja celokupne situacije, ne samo s aspekta istrage, nego i u profesionalnom smislu, sa aspekta, ja se nadam, i osuđujuće presude, ka roditeljima, dosta je tu tačku ka osuđujućoj presudu, primakao", rekao je za UNU advokat Čorda.

Svedočenje se, zbog osetljivosti postupka, održalo iza zatvorenih vrata Specijalnog suda, ali je ipak poznato da je dečak, za počinjeni masakr, optužio svoje roditelje.

"Ja nisam mogla da naslutim da će on optužiti oca i majku, mislila sam da će se držati onoga što je rekao tada u istrazi, da će reći kako je počinio masakr, kako se za njega pripremao, da li je postojao taj spisak imena dece koju je on hteo da ubije i tako dalje, ali zaista nisam očekivala da će da optuži majku i oca", ističe novinarka Derikonjić za UNU.

Iako su advokati, posle jučerašnjeg ročišta, ocenili da su rasvetljeni mnogi detalji zločina, stručnjaci smatraju da se konkretan motiv počinjenog masakra nikada neće otkriti, jer je, kažu, sakriven duboko u duši dečaka.

"Ja sam, lično, stanovišta da on intelektualno, kognitivno i iskustveno, nije mogao da pojmi širinu ovog krivičnog dela. Koliko god da je on napredan, u emocionalnom smislu, ja ne mislim, ne mogu da budem tog stanovišta da je on inicijalno znao šta je mogao da uradio i srazmeru ovih posledica", smatra Vuković.

Svedočenje pred sudom, Kosta Kecmanović će nastaviti 17. oktobra, kada se očekuje da ponovo odgovara na pitanja koja, u ovih godinu i po dana, tište roditelje ubijene dece, ali i širu javnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()