Sud u Prištini smanjio kaznu Srbinu osuđenom za ubistva civila

Stanišićev advokat je podneo žalbu na prvobitnu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, kao i netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja

14.11.2022. 14:49
  • Podeli:
španija_zatvor_anadolija 1-1667233629226.webp Foto: Anadolija

Apelacioni sud u Prištini smanjio je sa 20 na 15 godina kaznu zatvora Goranu Stanišiću, koji se tereti za ubistvo 13 civila u selu Slovinje kod Lipljana tokom 1999. godine.

Apelacioni sud je delimično usvojio kao osnovanu žalbu u suđenju protiv Stanišića, preinačivši prvostepenu presudu, objavio je portal Reporteri.

Osnovni sud u Prištini osudio je Stanišića 5. oktobra 2021. na 20 godina zatvora zbog ubistva 13 civila tokom rata na KiM 1999. U međuvremenu, Stanišićev advokat podneo je žalbu u kojoj je zatraženo da se optuženi oslobodi optužbe ili da se predmet vrati na ponovno suđenje.

Stanišićev advokat Ljubomir Pantović podneo je žalbu i zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, kao i netačnog i nepotpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, ali je sud te žalbe odbio kao neosnovane, preneo je Reporteri.

Pantović je, nakon presude, kada je Stanišić osuđen na 20 godina zatvora, rekao za Kosovo onlajn da je ta "nerazumna i protivpravna presuda još jedna potvrda da će svi Srbi, koji budu uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratni zločin, biti osuđeni, bez obzira na to da li za to ima dokaza ili ne".

Pantović je istakao da je mali broj svedoka, Albanaca, među kojima su i oni koji su izgubili svoje najmilije, spomenuo Stanišića kao učesnika u zločinu u selu Slovinje, a da je žena glavni svedok pomenula Stanišića tek u svojoj šestoj izjavi o tom zločinu 2019. posle njegovog hapšenja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()