Tragedija kod Umke: Oglasilo se Ministarstvo, javnosti upućen apel posle nove smrti u saobraćaju

U sudaru kamiona i autobusa poginula jedna osoba, četvoro ljudi teže, a 13 lakše povređeno

24.08.2024. 13:50
  • Podeli:

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila jutros oko 7.50 časova kod Umke, na državnom putu od Obrenovca do Beograda, učestvovali autobus javnog gradskog prevoza i teretno vozilo i da je tom prilikom jedna osoba poginula.

Kako se navodi, jedna osoba je zadobila povrede opasne po život, četiri lica zadobila su teške telesne povrede, dok je 13 osoba lakše povređeno i oni su zadržani u zdravstvenoj ustanovi na daljim pregledima.

Naglašava se da je prema prvim informacijama, do nezgode došlo usled naletanja autobusa na teretno vozilo prilikom kretanja u smeru ka Beogradu.

"Saobraćajna policija u kontinuitetu sprovodi kontrolu vozača komercijalnih vozila i nadzor nad radom prevoznika, a tokom akcija pojačane kontrole usmerenih na ovu kategoriju vozača, na dnevnom nivou se na području Srbije izvrši kontrola više od 1.300 vozača teretnih vozila i više od 200 vozača autobusa, dok se na dnevnom nivou otkrije više od 1.000 prekršaja ovih vozača", piše u saopštenju.

MUP ističe da će u okviru napora da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju komercijalna vozila, Uprava saobraćajne policije nastaviti i dalje da vrši kontrolu vozača komercijalnih vozila i da preduzima sve mere prilikom nadzora nad radom prevoznika, kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, prevashodno putnika u javnom prevozu.

Uprava saobraćajne policije apeluje na sva pravna lica, preduzetnike i fizička lica koja raspolažu komercijalnim vozilima da propisno i bezbedno učestvuju u saobraćaju.

Povodom ove nezgode na liniji 551, 3 sindikata Gradskog saobraćajnog preduzeća zatražila su hitnu kontrolu radnog vremena vozača u javnom prevozu u Beogradu, angažovanih kod privatnika, i rigorozno kažnjavanje prekršilaca zakona. Ispostavilo se da  autobus koji je učestvovao u sudaru pripada konzorcijumu  "Avala bus 500".

U saopštenju se navodi da kod pojedinih privatnih prevoznika vozači rade duže od 12 sati u kontinuitetu, iako je zakonom predviđen maksimum osam sati, čime se direktno ugrožava bezbednost svih Beograđana. Dodaje se da u prilog tome govori i činjenica da je MUP po prijavama sindikalnih predstavnika samo za period od marta do maja ove godine izdao 272 prekršajna naloga privatnim prevoznicima i odgovornim licima u tim firmama, zbog upravljanja vozilima duže od zakonom propisanog, ili rada vozača bez ijednog slobodnog dana u nedelji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()