Tužilaštvo: Utvrđuje se da li ima obeležja krivičnog dela u slučaju propusta sa BSŽ vakcinama

Oko 600 beba u GAK Narodni front je umeto BCG vakcine primilo fiziološki rastvor

17.11.2022. 14:30
  • Podeli:
vakcine pixabay-1664278500755.webp Foto: Pixabay

Nakon što je na vanrednoj konferenciji za novinare ministarka zdravlja Danica Grujičić krajem prošlog meseca objavila da je 600 beba u GAK Narodni front primilo fiziološki rastvor umesto BCŽ vakicina, Prvo osnovno javno tužilaštvo je formiralo predmet, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Tužilaštvo je i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Prvom odeljenju Uprave kriminalističke policije radi provere navoda da je u porodilištu GAK “Narodni front” 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor.

Nakon prispeća izveštaja i njegovog razmatranja, tužilaštvo je predmet uputilo Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kako bi se utvrdilo da li se u radnjama zaposlenih u GAK “Narodni front” stiču obeležja krivičnog dela Nesavestan rad u službi iz čl. 361 Krivičnog zakonika ili nekog drugog krivičnog dela iz stvarne nadležnosti tog tužilaštva.

Podsetimo, ministarka Grujičić je na konferenciji za novinare saopštila da je grešku te da je zbog tog propusta direktor klinike ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Kako je tada pojasnila ministarka, BSŽ vakcine koje se proizvode u Institutu "Torlak" pakuju su u dve kutije, u jednoj kutiji je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca.

Prošle nedelje je ministarstvo zdravlja saopštilo da je 330 beba ponovo primilo tu vakcinu koja inače štiti od tuberkuloze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()