U sudu posle tri meseca - po prvi put u sudnici nova predsednica veća: Kakva sudbina čeka Belivuka i ekipu?

Poslednje ročište kojim je predsedavala sudija Vonka Beraha Nikićević održano je 28. marta, a od danas suđenjem predsedava sudija Zorica Avramović

17.06.2024. 08:53
  • Podeli:
Veljko Belivuk_hapšenje_Foto Profimedia-63d3ca92f3248.webp Foto: Profimedia

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovom kriminalnom klanu nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu nakon pauze od skoro tri meseca. Poslednje ročište održano je 28. marta, a naredna dva su zakazana za 15. i 16. april. Međutim nisu održana jer je predsedavajuća sudija Vinka Beraha Nikićević penzionisana.

Predsedavajuća sudija u nastavku postupka protiv Belivukove organizovane kriminalne grupe biće Zorica Avramović.

U dosadašnjem toku suđenja, okrivljeni su se izjasnili o krivici, a okrivljeni saradnici su dali svoje iskaze i odgovarali na pitanja suda, tužilaštva, odbrane, ali i pripadnika grupe. Ispitani su i svedoci i veštaci, koji su takođe odgovarali na pitanja, a izveden je veliki broj dokaza u vidu zapisnika, fotografija i audio snimaka presretnutih razgovora.

U teoriji, suđenje bi moglo da se nastavi tamo gde je prekinuto, ukoliko se svi usaglase da žele da tako bude. U praksi, velika je verovatnoća da će okrivljeni i njihovi branioci zahtevati da sudski proces krene ispočetka, s obzirom na to da su u proteklih godinu i po dana suđenja izneli niz primedbi, da su više puta tražili izuzeće tužilaca, predsedavajuće sudije i kao i celog sudskog veća. Takođe su prekidali suđenja govorivši da se ne osećaju dobro, ali i jedan po jedan otkazujući punomoćja svojim braniocima.

S obzirom na to da je na suđenju koje je održano 14. februara sud doneo odluku da su poruke, glasovne poruke, fotografije i snimci dobijeni sa kriptovane aplikacije "Skaj" koju su članovi klana navodno koristili za međusobnu komunikaciju i dogovore usvojeni kao dokaz, male su šanse da će okrivljeni i odbrana pristati da se suđenje nastavi tamo gde je stalo.

Njihova glavna retorika tokom celog toka suđenja jeste da su fotografije sa "Skaja" fotošopirane, da na audio snimcima nisu njihovi glasovi, kao i da su poruke prikazane u tabeli koju svako može jednim klikom da izmeni i dopiše šta želi. Suštinski, odbrani i okrivljenima bi u prilog najviše išlo to da "Skaj" bude oboren kao dokaz.

Podsetimo, od 27 pripadnika klana kojima se sudi, njih 12 je pušteno iz pritvora i trenutno se brane sa slobode, imaju određenu zabranu napuštanja boravišta, odnosno nalaze se u kućnom pritvoru, zabranu napuštanja teritorije grada ili države.

Poslednja dvojica koja su izašla iz pritvora su Aleksa Stošić i Nemanja Lakićević. Ta odluka je doneta na poslednjem održanom ročištu, ali je od strane Apelacionog suda vraćena na ponovno odlučivanje, nakon čega je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se Stošić i Lakićević vrate u pritvor.

Ipak, nakon uloženih žalbi, Apelacioni sud ukinuo je tu odluku. Stošić je pušten da se brani sa slobode, dok je Lakićeviću određena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor, odnosno nanogvicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()