Uhapšen napadač na dečaka i mladića koji su ranjeni dok su nosili badnjak: Meštani blokirali put

Nakon što su mladić i dečak ranjeni, njima je pružena lekarska pomoć u obližnjem Domu zdravlja, a onda su upućeni u Gračanicu

06.01.2023. 19:07
  • Podeli:

Kosovska policija saopštila je večeras da je uhapšen napadač na dečaka i mladića srpske nacionalnosi koji su ranjeni u Gotovuši kod Štrpca dok su nosili badnjak. 

Na njih je, kako je ranije saošteno, pucano bez povoda iz automobila u pokretu i oni su zbrinuti u Gračanici s prostrelnim ranama. 

Meštani su zbog ovog incidenta blokirali magistralni put tražeći hapšenje počinioca.

Regionalna policija Uroševac je saošptila da je nakon intenzivnog istražnog rada, prikupljanja informacija na terenu, identifikovala i potom uhapsila osumnjičenog M.K starog 33 godine, saopšteno je. 

Policija je saopštila da se osumnjičeni sprovodi u Regionalnu policiju Uroševac na druge istražne radnje.

Dvojica srpskih dečaka, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. 

"Bili smo za badnjak kao i svake godine, izašli smo na put da se slikamo i posle slikanja naišao je automobil, ispalio metak, pogođen sam u ruku", rekao je Miloš Stojanović.

Kako su za Euronews Srbija potvrdili meštani Gotovuše, oni su zadobili prostrelne rane i prebačeni su na lečenje u Gračanicu i nalaze se van životne opasnosti. Kako navodi jedan od očevidaca Nedeljko Stanojević do napada je došlo na ulazu u selo, a  posle pucnjave napadač je pobegao sa lica mesta.

"Došli smo na ulaz u selo, stali smo da se slikamo. Došao je čovek, izvadio pištolj, otvorio prozor i pucao na nas", rekao je Stanojević.

Meštani Gotovuše su blokirali magistralni put, tražeći da se počinioci uhapse, jer su zabeleželi broj tablica vozila iz kojeg je pucano. Prisutni su u pripadnici kosovske policije, a nešto dalje od blokade parkirano je jedno vozilo Kfora sa poljskim pripadnicima.

"Zadobili su prostrelne rane, jedan dečak je pogođen u šaku, a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi. Reč je očiglednom pokušaju ubistva nedužne srpske dece koja su zasmetala samo zato što su nosila badnjak i time jasno pokazala da su Srbi", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iako je više očevidaca videlo registraciju vozila iz kog je pucano, lokalna policija je vozilo pustila, navodi se u saopštenju.

"Ovakav napad direktna je posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija koji svojim ponašanjem i potezima ohrabruje sve one koji žele srpsku krv, čak i na Božić. Zahtevamo hitnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će porodicama i povređenima pružiti svu neophodnu pomoć", navodi se u saopštenju.

Nakon što su Stefan Stojanović i Miloš Stojković ranjeni, njima je pružena lekarska pomoć u obližnjem Domu zdravlja, a onda su upućeni na odeljenje hirurgije u Gračanici.

"Mali dečak je pogođen u predelu nadlaktice. Nadamo se da povreda nije ozbiljna, zato ih šaljemo u Gračanicu, jer je metak ostao u ruci, drugi momak je pogođen u ruku, i njemu je ostao metak, šaljemo ih na odeljenje Hirurgije. Deca su pod stresom, videćemo šta će biti", kazao je Zoran Zrnzević, doktor u ambulanti gde je deci ukazana lekarska pomoć, za Kosovo onlajn.

Brnabić traži reakciju međunarodne zajednice

Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede pravdi krivce za današnji napad na srpsku decu u Gotovuši.

"Ni na pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive", navela je Brnabić na Tviteru. 

Premijerka Srbije je poručila da kada se regularno i sistematsko nasilje stalno potcenjuje, da se tada ekstremizam brzo širi od razočaranog rukovodstva u šire društvo, a zločini postaju uobičajena činjenica svakodnevnog života potlačenih.

 

 


 


 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()