UNA istražuje: Kako prepoznati lažni novac i šta treba da uradite kada ga dobijete

Da li pažljivo pregledate novčanice kada preuzimate kusur?

Autor: Lena Sladojević
25.10.2022. 19:03
  • Podeli:

Pitamo vas, jer je od početka godine u Srbiji otkriveno više od 2500 falsifikovanih novčanica i to najviše dinara pokazuju zvanični podaci Narodne banke Srbije. Kako da prepoznamo lažni novac i šta dalje treba da uradimo sa njim u priči Lene Sladojević.

Ukoliko je falsifikat kvalitetan, oko običnog čoveka neće moći da ga prepozna i najverovatnije će doći do prevare. Ekipa televizije Una došla je u posed falsifikovanih novčanica, ne tako precizne izrade, ali opet dovoljno dobrih da mogu da vas zavaraju.

Zapravo, sve novčanice koje smo dali našim sugrađanima da pogledaju bile su falsifikovane. Čak iako su nekada imali falsifikat u svom novčaniku, iz neznanja su ga, kako kažu, prosledili dalje. A od početka ove godine otkriveno je 2.840 falsifikovanih novčanica.

"Broj novčanica iz godine u godinu se smanjuje i tu ima više razloga. Svakako kvalitet izrade novca, to je jedno. Sa druge strane i banke su takođe filter da utvrde da li je nešto falsifikovano ili nije", pojašnjava Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Najviše falsifikata su dinari i to novčanice od 2.000, a od deviznih novčanica 15 odsto su lažni evri, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

"Moj savet bi bio što manje gotovine u rukama, sigurniji ste, ako koristite alternativan način, ja bih rekao sad to primaran način digitalnog plaćanja, vi nećete imati mogućnost da dobijete falsifikat", dodaje Vasić.

" Ovim putem apelujem na sve građane kada vrše zamenu ne rade to na nekim mestima kao što su pijace, restorani, neki budžaci nego da dođu na ovlašćena mesta u menjačnice i u banke", kaže Borislav Grujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

Ukoliko posumnjate da imate falsifikovanu novčanicu, morate da prijavite i predate je u policijskoj stanici. U slučaju da je pustite dalje u promet, mogli biste biti kažnjeni, novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. U ovom slučaju zamena nije opcija, zato je poželjno da budete pažljivi i oprezni.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()