Užas u Bačkom Petrovcu: Petoro dece u bolnici zbog trovanja posle boravka u akvaparku

Iz uprave Akvaparka "Petrolend" izrazili su žaljenje zbog nastale situacije i saopštili da poštuju zakonske propise koji važe u Srbiji

29.06.2024. 17:05
  • Podeli:
Hitna pomoć shutterstock-6464a965a53db.webp Foto: Shutterstock

U Dečju bolnicu u Novom Sadu primljeno je petoro dece sa simptomima trovanja posle boravka u akvaparku u Bačkom Petrovcu, rečeno je danas Tanjugu u bolnici, a pretpostavlja se da su isparavanje hlora uzrok pojave simptoma trovanja, iako su analize i dalje u toku. 

Oko 50 dece je u četvrtak bilo na kupanju u Akva parku, a od šestoro njih koji su se javili u bolnicu to veče zbog sličnih simptoma, petoro je zadržano na posmatranju dok je jedno dete pušteno na kućno lečenje.

Iz uprave Akvaparka "Petrolend" izrazili su žaljenje zbog nastale situacije i saopštili da poštuju zakonske propise koji važe u Srbiji.

"Čak radimo i više od toga što zakon propisuje a sve u cilju da se posetioci osećaju komforno. Jako nam je žao zbog nastale situacije i verujemo da će naši gosti kod nas imati lepo leto i odneti samo lepe doživljaje".

Majka deteta koje je pušteno na kućno lečenje rekla je za Tanjug da su deca prve simptome osetila pet minuta pre polaska sa bazena.

"Deca su tamo bila ceo dan, a kod većine dece se pojavio obiman sekret iz nosa, oči su im suzile i bile crvene, kašalj, povraćanje. Nisu svi imali sve simptome“, rekla je Aleksandra Zec.

Ona je dodala i da su se doktoru javili odmah nakon što se dete sa bazena vratilo kući.

"U toku noći je jako kašljao. Ujutru je bilo objektivno bolje, osim što je kašalj bio još gori. Tada sam ga opet odvezla u Dečju bolnicu, odrađen je rendgen pluća na kom se videlo da dete ima senku od pretpostavljam – udisanja hlora", kazala je ona.

Prema rečima nutricioniste i pokretačice sajta "nitrimentor" Svetlane Čokorilo, hlor je jedno od najčešće korišćenih dezinfekcionih sredstava za vodu koji uništava bakterije, ali "ukoliko ga je previše, negativno utiče na organizam".

"Hlor u organizam ulazi preko kože, očiju, disajnih puteva što može da izazove iritacije, alergije, respiratorne probleme“, rekla je Čokorilo.

Ona je za Tanjug dodala i da postoji nekoliko istraživanja i preporuka kako da se zaštitimo od hlora.

"Mazanje tela uljem ili kremom pre ulaska u bazen pomaže u smanjenju apsorpcije hlora kroz kožu. Hidratantne kreme ili prirodna ulja poput kokosovog stvoriće zaštitni sloj. Drugi način je da se nakon izlaska iz bazena obavezno istuširamo", kazala je Čokorilo.

Roditelji su potvrdili da su obavešteni i tužilaštvo i policija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()