Za Duška Šarića predloženo jemstvo od 800.000 evra

Duško Šarić je dao obećanje sudu da se neće kriti i rekao da je došao da dokaže svoju nevinost

02.02.2024. 13:19
  • Podeli:
duško šarić darko šarić ata pixsell-6596b26f23722.webp Foto: ATA/Pixsell

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je advokat Duška Šarića ponudio jemstvo od 800.000 evra za njegovo puštanje iz pritvora u kojem se nalazi zbog sumnje da je pripadnik grupe svog rođenog brata Darka Šarića, čiji pripadnici se terete za više krivičnih dela, među kojima je i planiranje ubistva svedoka radnika Nebojše Jokovića. 

Branilac Duška Šarića, Radoslav Baćović predložio je sudu da mu ukine pritvor, tvrdeći da bi neopravdano bilo njegovo držanje u pritvoru i dodajući da se sam predao.

On je predložio i jemstvo u iznosu od 800.000 evra u nepokretnostima, kao garanciju da će dolaziti na suđenje. 

Advokat Dalibor Katančević tvrdi da Duško Šarić ni dana ne bi proveo u pritvoru da se ne preziva Šarić, i dodao da on nije ranije osuđivan.

Duško Šarić je dao obećanje sudu da se neće kriti i rekao da je došao da dokaže svoju nevinost, a dodao je da u Beogradu živi sa suprugom i četvoro dece.

Branilac Milana Vučinića, Bojan Ječmenica, takođe je predložio da se njegovom branjeniku ukine pritvor i ponudio jemstvo od 300.000 evra u nepokretnostima, odnosno kuću u kojoj živi sa porodicom. 

Vučinić je takođe dao obećanje da neće bežati. 

Tužilac se protivio ovim predlozima, dok se sudsko veće se povuklo radi donošenja odluke.

Prethodno je u sudici saslušan svedok Dalibor R. koji je ispričao da se sastao sa svedokom saradnikom Nebojšom Joksovićem i Sašom C. i tada su ga pitali da nađe čoveka iz BiH kako bi ubio Gorana Nikolaševića.

Svedok je rekao da je on nakon toga saopštio Nikolaševiću da planiraju njegovo ubistvo, ali je Nikolašević to, kako kaže svedok, izmanipulisao, kao i da ga je policija u dva navrata privela kada je Nikolaševiću postavljena bomba.

Dalibor R. je na pitanje da li je Joksović od njega lično tražio da ubije Nikolaševića odgovorio da nije, nego da nađe čoveka.  

Precizirao je da Joksovića zna jer im se zajedno sudilo ranije, a i preko Saše C., dok tvrdi da nikog od optuženih ne poznaje. 

Nikolašević je na jučerašnjem suđenju rekao da se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih u ovom slučaju i dodao da veruje da je Joksović planirao njegovo ubistvo. 

Nebojša Joksović bio je svedok saradnik u postupcima protiv Darka Šarića.

Odbrana je tražila od sudije da iz predmeta izdvoji snimak razgovora Duška Šarića, Aleksandra Boškovića i još nekoliko muškaraca, tvrdeći da nije tehnički ispravan jer se ništa ne čuje, a sudija je rekao da će odlučiti da li će se koristiti taj snimak.

Prikazane su fotografije optuženih Aleksandra Boškovića, Milutina Radovanovića, Danila Stojanovića i Duška Šarića,iz 2020. godine, a na prvom setu fotografija nalaze se u Valjevu, drugom u Novom Sadu i na Zlatiboru. 

Duško Šarić je naveo da su fotografije iz Valjeva snimljene u kući Aleksandra Boškovića na dan njegove (Boškovićeve) svadbe, dok je za slike sa Zlatibora rekao da je bio sa svojom porodicom na planaini, a da je Bošković bio takođe bio sa porodicom. 

Odbrana traži da se fotografije izdvoje jer tvrde da nisu pribavljene po zakonu, zato što nije postojala naredba za praćenje Milutina Radovanovića i Danila Stojanovića.   

Advokat Marko Janković je nakon izvođenja zamolnica iz Francuske koje su vezane za komunikaciju sa aplikacije "Sky", tražio da se one izdvoje iz spisa jer ne ispunjavaju uslove predviđene zakonom.

Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i  Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nkoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću , Marko Vukić i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu, dok su se Duško Šarić i Milan Vučinić predali sudu u januaru i od tada se nalaze u pritvoru. 

Prema optužnici Tuzilaštva za organizovnai kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić,koji je kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumcarenja kokaina.

Kada u tome nisu uspeli, Šarić je kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.

Oni se terete i da su po Šarićevom nalogu postavili bombu pod kola biznismenu Goranu Nikolaševiću 2020. godine kojom prilikom mu je uništen automobil.

Prema navodima iz optužnice bombu je postavio Marko Vuković dok mu je Uroš Radovanović čuvao stražu.

Nikolašević je policiji tada rekao da sumnja da je Joksović pokušao da ga ubije, dok tužilaštvo navodi da je Šarićevas grupa Joksoviću namestila kako bi ga diskreditovala zbog njegovog statusa svedoka-saradnika na suđenju za šverc kokaina. 

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavljivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()