Zaštićeni svedok svedočio na suđenju Hašimu Tačiju: OVK ga otela 1999. i maltretirala u Prištini

Prebijanje je potrajalo „više sati“, posle čega je, 15. juna 1999. godine, svedok 1336 uspeo da pobegne i potraži pomoć od Kfora.

30.05.2024. 14:45
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanju-642ad3273e2c2.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Zaštićeni svedok optužbe izjavio je danas, na haškom suđenju bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, da ga je OVK u junu 1999. godine otela i maltretirala kod Prištine.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela u više od 40 pritvora OVK optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba OVK.

Svedok zaštićenog identiteta šifrom 1336 je, u kratkom javnom delu zasedanja, na srpskom jeziku dao svečanu izjavu da će govoriti istinu i potvrdio tačnost svojih ranijih izjava tužilaštvu.

Po sažetku tih izjava, koji je u sudnici pročitao tužilac Cezare Mihalčuk, svedoka i njegovog brata su 14. juna 1999. godine uhapsili pripadnici OVK u okolini Prištine, vezali ih i stavili im poveze preko očiju.

U jednom nedalekom selu, zatim su ih zatvorili u napuštenu kuću, gde su svedok i njegov brat bili maltretirani.

Vojnici OVK su, nešto kasnije, dvojicu pritvorenika prebacili u drugu obližnju kuću, gde su doveli još jednog uhapšenog muškarca.

Tužilac je najavio da će i taj muškarac svedočiti na suđenju četvorici vodja OVK.

Usledilo je novo „ispitivanje i prebijanje“ svedoka, njegovog brata i trećeg pritvorenika.

Prebijanje je potrajalo „više sati“, posle čega je, 15. juna 1999. godine, svedok 1336 uspeo da pobegne i potraži pomoć od Kfora.

U to vreme, srpske snage su, po Kumanovskom sporazumu, već bile napustile Kosovo.

Branioci optuženih unakrsno ispituju svedoka iza zatvorenih vrata zbog zaštite njegovog identiteta.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje po dve tačke i ubistva takođe dve tačke.

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, svi su negirali krivicu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()