Dačić očekuje podršku u Parizu: Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet UNESCO

Ministar se u govoru osvrnuo i na ugroženu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji

09.11.2023. 12:25
  • Podeli:
ivica dačić rade prelić tanjug-1667054353819.webp Foto: Rade Prelić/Tanjug

Srbija će podneti kandidaturu za Izvršni savet UNESCO, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, prilikom govora na 42. zasedanju Generalne konferencije te organizacije u Parizu istakao da očekuje podršku drugih članica UNESCO u toj nameri, dodavši da će Srbija opravdati to poverenje.

Govoreći o situaciji u svetu, Dačić je napomenuo da, u svetlu sve većih previranja, međusobno razumevanje i spremnost na kompromis sve više dobijaju na značaju.

On se u govoru osvrnuo i na ugroženu kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, koja je pod zaštitom UNESCO. 

Fizičko skrnavljenje svetinja i dalje se nastavlja, rekao je Dačić i dodao da međunarodna vojna i civilna misija čuvaju tek po koji manastir ili crkvu.

"Hiljadu i tri stotine svetinja u pokrajini govori o nemerljivom značaju, ne samo za Srbiju već i za svet", istakao je ministar i ukazao da je u četiri manastira na KiM prezentovan vrhunac srednjovekovne umetnosti. 

To se odnosi na Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu, sve uvrštene na UNESCO listu svetske kulturne baštine. 

"Nastavićemo da se zalažemo protiv politizacije kulturne baštine," zaključio je Dačić. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()