Dačić se oglasio o stanju u Grčkoj: Zarobljeno 60 turista iz Srbije, cilj - evakuacija

Zbog nevremena i poplava u Grčkoj, u toj zemlji zarobljeno je oko 60 turista iz Srbije.

07.09.2023. 10:56
  • Podeli:
Tan2023-09-0617024347_1 grčka poplave AP PhotoThodoris Nikolaou-64f98ff136b21.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Thodoris Nikolaou

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija u kontaktu sa srpskim turistima koji se nalaze u područjima Grčke pogođenim poplavama i da naša država čini sve što može.

"To nije jednostavno, jer je reč o drugoj državi. Nemamo logistiku da bi naši državni organi mogli bilo šta da preduzimaju. U saradnji sa grčkim organima se intenzivno radi na tome da se pomogne našim ljudima tamo gde su oni koncentrisani i onima koji su se javili našoj ambasadi zbog evakuacije", rekao je Dačić za RTS.

Kako je naveo, pojedine porodice iz Srbije ostale su bez svojih vozila i trenutno se čeka reakcija grčke strane kako bi ti turisti mogli da se evakuišu.

"Najvažnije je da nema povređenih i stradalih među našim turistima. Cilj je da se oni evakuišu. To su prirodne nepogode i katastrofe kojih je nažalost sve više u svetu", istakao je Dačić.

Naglašava da je najvažnije da nema povređenih i stradalih među našim turistima. Zbog nevremena i poplava u Grčkoj, u toj zemlji zarobljeno je oko 60 turista iz Srbije.

Podsetimo, u Grčkoj je broj žrtava oluje Danijel povećan na tri, a za još četiri osobe se traga. Od ponedeljka je oluja Danijel izazvala klizišta, uništila jedan most, dovela do rušenja elektrovoda, a u bujicima je odneto na desetine automobila, tek nekoliko dana pošto je ugašen veliki požar na severu Grčke.

U susednoj Turskoj najmanje sedmoro ljudi poginulo je u bujičnim poplavama koje su na severozapadu te zemlje izazvale obilne padaline.

U Bugarskoj bujične kiše, koje su u utorak zahvatile crnomorsku obalu, usmrtile su četiri osobe, objavile su u sredu vlasti, a nepogodama su pogođene hiljade turista.
 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()