Afrička kuga svinja u Srbiji: 'Situacija je izrazito zastrašujuća, svi mi farmeri smo uplašeni'

Kuga je veoma otporna, a pošto nema vakcine, ni leka – kada se pojavi, svinje se moraju ubiti što može da napravi ogromnu štetu za velike uzgajivače

Autor: Stefan Dević
25.07.2023. 19:25
  • Podeli:

Afrička kuga kod svinja prisutna je u više od 60 opština u Srbiji, saopšteno je ekskluzivno za UNU iz Uprave za Veterinu.

Za manje od dva meseca, virus afričke kuge kod svinja se raširio, pa je ta bolest potvrđena u više od 1.000 gazdinstava. Skoro 12.000 svinja je ubijeno i taj broj će sigurno rasti.

"Situacija je izrazito zastrašujuća. Svi mi farmeri smo uplašeni. Bolest je jako ozbiljna i jako se dugo približavala našoj zemlji", kaže za UNU Oliver Stanković iz kompanije EduFarm.

Kuga je veoma otporna, a pošto nema vakcine, ni leka – kada se pojavi, svinje se moraju ubiti. To može da napravi ogromnu štetu za velike uzgajivače, kao što je naš sagovornik iz Crvenke, koji na svom gazdinstvu ima 9.000 grla i čije gazdinstvo vredi više od milion evra.

"Onda država nadoknađuje nastalu štetu po tržišnim uslovima. I to je jako korektno i fer od strane države. Međutim, to su sredstva koja nadomešćuju vrednost koja se trenutno nalazi na farmi. Ali su troškovi ponovnog naseljavanja farme daleko veći", objašnjava on.

A kako bi se uzgajivači zaštitili, neophodno je uvesti i sprovoditi biosigurnosne mere. Ipak, kao posledicu brzog širenja zaraze, uzgajivači ističu ljudski faktor i nedostatak higijene.

S tm se slažu i iz Uprave za Veterinu ministarstva poljoprivrede. Epidomiološka situacija je veoma nepovoljna, navode iz Uprave za veterinu za UNA televiziju, jer se zaraza proširila na više od 1.000 domaćinstava.

Dodaju da se sa sanacijom svinja nastavlja i narednih dana, međutim, ne mogu da predvide kako će se dalje razvijati situacija i kada će uspostaviti potpunu kontrolu nad kugom. Na sajtu ministarstva nalazi se edukativni film koji govori o tome kako se ponašati u datoj situaciji.

Ministarstvo je apelovalo na vlasnike svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru. Zbog toga je Vlada Srbije formirala štab za suzbijanje afričke kuge svinje kako bi se sprečilo njeno širenje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()