Akcija čišćenja priobalja: "Neka reka Sava bude plava”

Ova akcija obuhvata čišćenje lokacije od Čukaričkog rukavca, ispod mosta na Adi, pa sve do splava Rečne policije

01.06.2023. 10:05
  • Podeli:

U Beogradu se danas obeležava Međunarodni dan reke Save velikom akcijom čišćenja priobalja reke i to pod sloganom "Neka reka Sava bude plava". 

"Beograd ima to bogatstvo i privilegiju da se nalazi na dve velike reke, na Savi i Dunavu. Danas koristimo priliku da povodom Međunarodnog dana reke Save podignemo svest kod svih građana, kako kod onih najmlađih, tako i kod onih najstarijih da brinu o našim rekama, da održavaju naše priobalje čistim. Najmlađi će danas imati radionice edukativnog karaktera gde ih učimo na koji način da brinu o našim rekama", rekla je  zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović.

Ona je naglasila da se organizuje velika akcija čišćenja priobalja. 

"Tu su i naša gradska preduzeća 'Zelenilo Beograd' i 'Gradska čistoća' koji svakodnevno brinu da nam grad i reke budu čisti i pozivamo sve građane da nam se priključe i pošaljemo poruku koliko je važno da brinemo o rekama. U toku je priprema za izgradnju pet fabrika za preradu otpadnih voda. Grad Beograd, kao veliki evropski grad nema ni jednu fabriku za preradu otpadnih voda  i zbog toga nam je to važno. Prva fabrika krenuće da se gradi već krajem leta ove godine, a sa izgradnjom svih pet fabrika biće pokriven ceo Beograd, tako da nam se otpadne vode više neće izlivati u naše reke i trudimo se da učinimo sve što se tiče životne sredine i ekologije kako bi Beograd bio što čistiji i lepši”, rekla je Vidović. 

Danas u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkom direkcijom za vode, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Opštinom Savski venac, kompanijom "Docloop2, JVP "Beogradvode", JKP "Zelenilo Beograd" i JKP "Gradska čistoća" se organizuje akcija čišćenja šetališta i priobalja reke Save. 

"Ova akcija obuhvata čišćenje lokacije od Čukaričkog rukavca, ispod mosta na Adi, pa sve do splava Rečne policije. Pozivamo sve građane dobre volje da se priključe ovoj akciji i da zajedno očistimo priobalje reke Save, čime ćemo doprineti da Savski venac, a samim tim i grad Beograd, postanu lepši i čistiji. Jedan od posebnih ciljeva ove akcije je pravilno postupanje sa otpadom, i želimo da vas obavestimo da će otpad prikupljen tokom akcije biti adekvatno razvrstan, odložen i recikliran”, rekao je za Tanjug  direktor JVP  “Srbijavode” Goran Puzović.

On je naglasio da će za Međunarodni Dan reke Save biti organizovan niz edukativnih radionica, sportskih aktivnosti, online platforma o očuvanju reka, a sve će biti prilagođeno deci različitih uzrasta. 

"Za decu vrtićkog uzrasta i mlađih razreda osnovne škole biće obezbeđene edukativne radionice na kojima će moći zajedno sa animatorima da uče o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i reciklaža”, rekao je Puzović. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()