Ambasador Sirije zahvalio srpskom narodu za pomoć, Vučić se upisao u knjigu žalosti

'Srpski narod dolazi da nam izjavi saučešće, da izraze koliko im je teško zbog onoga što se desilo u Siriji i doniraju pomoć. Mi radimo svakog dana do kasno, primamo pomoć, ja želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu koji se odazvao'

13.02.2023. 11:52
  • Podeli:
Basem Džaman Aga_ambasador Sirije_Foto Foto Tanjug_Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj_Miloš Perić-63ea161781a89.webp Foto: Tanjug / Ministarstvo za regionalni razvoj / Miloš Perić

Ima mnogo poginulih i povređenih u zemljotresu koji je pogodio Siriju, izjavio je ambasador te zemlje u Srbiji Basem Džaman Aga, i dodao da zbog zapadnih sankcija ambasada nije u mogućnosti da otvori namenski račun za primanje finansijske pomoći, tako da u svojim prostorijama organizuje prikupljanje pomoći za sirijski narod.

On je za RTS naveo da su u razornom zemljotresu na severozapadu Sirije nekoliko područja, kao što su grad Idlib i drugi gradovi, pretrpeli velika oštećenja.

"Nažalost, nada se smanjuje, broj žrtava je veliki, broj povređenih je veliki, ima mnogo raseljenih lica trenutno u Siriji", rekao je ambasador.

Naveo je da, osim finansijske, dobijaju i druge vidove pomoći, ali da im je za sada, zbog zapadnih sankcija, jako otežano da je dopreme u Siriju. Istakao je da građani dolaze i donose novčanu pomoć.

"Srpski narod dolazi da nam izjavi saučešće, da izraze koliko im je teško zbog onoga što se desilo u Siriji i doniraju pomoć. Mi radimo svakog dana do kasno, primamo pomoć, ja želim da uputim veliku zahvalnost srpskom narodu koji se odazvao, na stotine njih je došlo", istakao je on.

Aka kaže da je on poreklom iz Alepa, grada koji je pretrpeo velike posledice u ovom zemljotresu, ali da je njegova rodbina dobro.

"Imam neke rođake i prijatelje koji su, nažalost, izašli iz svojih kuća, koji trenutno borave u šatorima i kolima. U Alepu ima između 500 i 600 zgrada koje su ugrožene, odnosno koje mogu da se sruše i ljudi plaše se od mogućih manjih potresa, a ima i stotinu zgrada koje moraju da se sruše", kaže ambasador.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se upisao u knjigu žalosti u ambasadi Sirijske Arapske Republike.

"Republika Srbija i njeni građani dele bol sa građanima Sirije koji su izgubili svoje najmilije u ovoj ogromnoj tragediji, sa nadom da će preživeli naći snage za novi početak. Koristim ovu priliku da još jednom izrazim duboko saučešće Sirijskoj Arapskoj Republici i njenim građanima", napisao je Vučić u knjigu žalosti.

Svi koji žele da pomognu to mogu da urade u ambasadi Sirije u ulici Serdar Jola 12 u Beogradu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()