Antifašizam danas: Živimo u svetu u kome se istorija zaboravlja i falsifikuje

'U svakom parlamentu u Evropi ima neko ko tvrdi da Aušvic i Jasenovac nisu postojali. A da li sa druge strane ima dovoljno nas koji ćemo da ustanemo i da kažemo da su to obični lažovi', zapitao je Ivica Dačić

Autor: Tijana Škodrić
24.10.2022. 18:42
  • Podeli:

"Onaj ko zaboravi svoju prošlost, osuđen je da je ponovo proživi", poruka je koja je odjeknula salom prvog dana dvodnevne konferencije "Antifašizam danas i opasnost od desničarske politike", koja se održava povodom Dana oslobođenja Beograda.

Antifašizam je postao ugrožena ideja, jer se posredstvom manipluacija i teorija zavere ultra desničarskih ideologija, istina zaboravlja.

Koliko će mlađe generacije znati o dešavanjima koje su promenile tok istorije, s obzirom na to da se ne poklanja dovoljno pažnje obeležavanju jednom od najslavnijih datuma u našoj istoriji, pitali su se govornici skupa među kojima je bio i Ivica Dačić. I to ima svoje posledice...

"U svakom parlamentu u Evropi ima neko ko tvrdi da Aušvic i Jasenovac nisu postojali, da su bili nekakvi radni kampovi, skoro odmarališta. A da li sa druge strane ima dovoljno nas koji ćemo da ustanemo i da kažemo da su to obični lažovi, izdajnici i sluge najgoreg poretka u istoriji ljudskog roda?", zapitao je Dačić.

Ima ponosnih antifašista, ali ih nikada neće biti dovoljno, sve dok se ne ućutka svaki glas koji slavi fašizam, dodao je on.

Generalna sekretarka predsednika Srbije Suzana Paunović, koja je skupu prisustvovala u svojstvu izaslanice predsednika, rekla je da je najopasniji politički trend danas – istorijski revizionizam.

"Neofašizam kao sveprisutno poništavanje pozitivne uloge antifašističke borbe zlokobno preti da čovečanstvo povuče u grotlo globalnog konflikta neslućenih razmera", istakla je ona, dodajući da živimo u svetu u kom se istorija zaboravlja i falsifikuje. 

Upravo zbog toga je važno da potomci onih koji se protiv fašizma pre osam decenija borili, tu borbu nikada ne zaborave.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()