AP: Zaboravite na viski, nema ništa bolje od srpske šljivovice

Ministarstvo kulture prošle godine je predalo Unesku zahtev da se šljiljovica unese na reprezentativnu listu svetske nematerijalne kulturne baštine

17.11.2022. 10:57
  • Podeli:
rakija profimedia-1668085480365.webp Foto: Profimedia

Očekuje se da će srpsko nacionalno piće šljivovica ovog meseca da dobije priznanje Ujedinjenih nacija kao deo važne kulturne tradicije, piše AP, i dodaje da nema ništa bolje od domaće srpske šljivovice.

"Zaboravite na viski ili konjak", piše AP, i dodaje da je prošle godine srpsko Ministarstvo kulture podnelo Unesku zahtev da se šljivovica uvrsti u reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Očekuje se da će Unesco ovog meseca i doneti odluku o tome.

Američka agencija piše da se šljivovica u Srbiji proizvodi vekovima, na tradicionalan način, i da je to običaj koji se prenosi sa kolena na koleno i deo je nacionalnog identiteta.

 

Sociolog Ilija Malović rekao je da je šljivovica tipično srpski proizvod jer se dobija od lokalno gajene šljive koja je široko dostupna i zato što se rakija pravi u porodici i lokalnim zajednicama.

On je i pojasnio da se uz šljivovicu slavi, tuguje, dočekuju gosti i obeležavaju važni događaji poput venčanja, rođenja deteta i sahrane, za šta su se tradiconalno uvek "skrivale najbolje flaše".

"Šljivovica je deo života ljudi od početka do kraja i uvek je bila deo identiteta ovog naroda", rekao je Malović.

AP šljivovicu prepoznaje i kao značajan proizvod za srpski izvoz i predstavlja domaću turističku atrakciju.

Kako piše AP, šljivovica je i značajna za srpski izvoz i predstavlja domaću turističku atrakciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()