Apel uzgajivačima svinja: Uprava za veterinu izdala upozorenje zbog afričke kuge

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja

27.06.2023. 10:57
  • Podeli:
svinja pixabay-645520a1bc051.webp Foto: Pixabay

Uprava za veterinu prati zdravstveno stanje i sprovodi nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Upućen je apel uzgajivačima svinja da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu da hitno obaveste veterinara, a neophodno je i da lovci preduzimaju propisane mere.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji, a njena pojava je u Srbiji zabeležena 2019. godine.

Ta bolest napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

"Iako ljudi ne mogu da obole od ove bolesti oni predstavljaju jedan od glavnih faktora za prenošenje AKS, pa je od izuzetnog značaja da svako od nas pokaže ličnu odgovornost i poštuje sve propisane preventivne mere, kako bi zajedničkim delovanjem sa nadležnim instutucijama sprečili nove slučajeve bolesti", navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Broj svinja zaraženih afričkom kugom u Semberiji povećava se iz dana u dan zbog čega raste i strah farmera, koji će, kako tvrde, na kraju životinje prodavati za sitan novac samo da isprazne štale.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS do juče je zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja na području Bijeljine gde je, radi sprovođenja mera na suzbijanju širenja zaraze, zabranjeno održavanje sajmova, izložbi i stočnih pijaca, piše “Glas Srpske”.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()