Astronom Zoran Knežević izabran za novog predsednika SANU

U svetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a njegov dosadašnji rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu

30.03.2023. 14:55
  • Podeli:
Tan2023-03-3015061193_7 Zoran Knezevic foto rade prelic-6425938548b6d.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skupština Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabrala je astronoma Zorana Kneževića za novog predsednika akademije.

Knežević je dobio 75 glasova, u odnosu na 33 svog protivkandidata kompozitora Svetislava Božića.

Knežević je astronomiju diplomirao Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1972, magistrirao 1976. i doktorirao 1989. godine.

U svetu ga smatraju za jednog od najboljih poznavalaca malih tela u svemiru, a na predlog italijanskih astronoma "Asteroid 3.900 Knežević" je nazvan po njemu.

Njegov rad je vezan za Astronomsku opservatoriju u Beogradu, u kojoj je tokom niza godina vršio niz različitih istaknutih funkcija, a od 2002. do 2014. godine je bio njen direktor.

'Nadam se da ću se uspešno nositi sa svakodnevnim izazovima'

Knežević se, nakon izbora, zahvalio članstvu SANU na poverenju koje su mu ukazali današnjim izborom i izjavio da je stupanje na njeno čelo posebno emotivan trenutak za njega.

Zahvalio se na izraženoj podršci programu na osnovu kog će sa saradnicima voditi akademiju u naredne četiri godine, kao i akademicima koji nisu glasali za njega, pošto su različitim mišljenjem doprineli da izbori prođu u demokratskom duhu i atmosferi međusobnog uvažavanja.

"Obavezama prilazim sa dužnim pošovanjem i odgovornošću, sa nadom da ću se uz vašu pomoć uspešno nositi sa svakodnevnim izazovima", poručio Knežević. Svestan da mu posao neće biti lak, niti jednostavan, Knežević je dodao da su vremena uvek teška i složena, "pa valja imati i strpljena i mudrosti" da im se prilagode i da vode SANU ka "mirnim vodama, do sigurnih luka".

Knežević je rekao i da će biti spreman da podrži sve konstruktivne sugestije i učiniće sve što je u njegovoj moći da ispuni obećanja i da akademiji obezbedi kontinuiet sa tradicijom koju baštini.

'SANU ne beži od bilo kog angažmana'

Odgovarajući na novinarska pitanja, Knežević je rekao da u srpskom društvu postoji uvek niz društvenih i političkih problema, kao i da "akadmija nije politička partija da se njima bavi na dnevnom nivou".

Knežević je dodao da bi mu "bilo drago da sud akademije ima malo veći odjek u javnosti", odnosno da "ono što akademija govori treba saslušati".

Upitan o ulozi SANU po pitanju Kosova, Knežević je upozorio da dnevna politika nije prostor delovanja akademije, koja je učinila "važne, velike napore da neka pitanja odgovori".

Knežević je podsetio da je SANU imala važan međunarodni skup o pravnom aspektu secesije i da vode računa o kulturnom nasleđu.

"Što se tiče dnevne politike – postala je suviše ozbiljan posao da bi se njome bavili ljudi koji nisu političari, kao mi u akademiji. Politika političarima. Mi ćemo da pomognemo koliko treba i koliko nas pozovu", naveo je Knežević, istakavši da SANU ne beži od bilo kog angažmana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()