'Beba se ugušila u plodovoj vodi zbog lekara': Potresna ispovest porodilje Maje za UNU

Trudnoća je bila uredna, kada je došla na zakazanu indukciju, dogodile su se brojne komplikacije

Autor: Lena Sladojević
23.01.2024. 20:00
  • Podeli:

Jedan lep čin, donošenja novog života na svet, januara 2022. godine pretvorio se u košmar Maji Simić Simeunović iz Zemuna. Njena beba ugušila se u plodovoj vodi. Maja tvrdi da se to dogodilo zbog nemara lekara i čekanja na carski rez, zbog čega je pravdu tražila na sudu.

Trudnoća je bila uredna. Kada je došla na zakazanu indukciju, dogodile su se brojne komplikacije.

"Prvo je lekar krenuo da skače po stomaku, to popularno guranje bebe iliti Kristelerov zahvat lekar stažista specijalizant i onda kad je došlo 13.00 časova pod izgovorom da mora da ide da je kraj njegove smene, da mora da ide u privatnu ordinaciju on me je ostavio i rekao - predajem te drugom lekaru u smeni", počinje svoju priču za UNU Maja Simić Simeunović.

Ona se i pre porođaja žalila doktoru i brinula jer je beba bila prevelika.

"Doktor je nakon toga, posle godinu i nešto dana kada su sproveli saslušanje pred lekarskom komisijom da je on već 12. januara bio siguran da će beba imati preko četiri kilograma, ali eto, on je smatrao da treba da nastavi sa vaginalnim porođajem", nastavlja Maja.

Nažalost do hitnog carskog reza, beba se udavila, u plodovoj vodi, kako je navedeno u izveštaju, u koji je naša televizija imala uvid. Posle bebine sahrane, Maja je krenula u borbu. Ne samo za sebe, već i za druge trudnice i porodilje.

"Zaista strašno i žalosno i pored toga što su žene izašle u javnost, počev od Milice Filipović vezano za te neke nehumane pobačaje, da ženi date lopatu i očekujete da ona sve obavi. To mi je strašno, zašto postoje bolnice. Pa moja priča, pa i priča porodilje iz Sremske Mitrovice, očigledno je da se ništa ne radi po tom pitanju. To je jedan veliki sistemski problem", ističe Maja.

Pitali smo koje je potencijalno rešenje takvih problema?

"Smatram da žene moraju da prijavljuju. Moramo da imamo neki sistem, koji će da zaštiti žene", jasna je Maji Simić Simeunović.

Maja se brine i da će ova priča sada sa akušerskim nasiljem biti "vest od tri dana", kao što je bio i njen slučaj, zato mi kao društvo moramo da podsećamo i da izgradimo čvrst sistem koji će štititi majke, žene, trudnice i porodilje. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()