Beg od vreline i gradske vreve: Piknik u prirodi – a u centru grada

Organizovani piknik bašti u Muzeju afričke umetnosti mnogima je pravi način da pobegnu sa vrelog asfalta

Autor: Jana Jakšić
09.07.2023. 21:46
  • Podeli:

Lepog sunčanog dana, na prostranoj, zelenoj poljani okupila se vesela družina. Iako zvuči kao početak neke bajke, ovo se nije dogodilo nekada davno već danas – i to u centru Beograda.

Organizovani piknik u Muzeju afričke umetnosti, za mnoge je bio način da pobegnu od vrućeg asfalta.

Na idealnom mestu za decu i roditelje, momke i devojke, pse, mačke i sunce, za dobru atmosferu zaduženi su didžejevi, a za ambijent se potrudila stalna gošća – priroda!

Posle raznih sportskih aktivnosti valja se i malo osvežiti, a piknik nije piknik bez dobre hrane i pića. Pilo se pivo ili poneki koktel, jele su se knedle i sladoledi.

Osmeh i dobro raspoloženje ulaznica su za piknik koji četiri puta godišnje "odvodi grad u prirodu".

"Mi smo voleli da provodimo vreme napolju i jednostavno smo provalili da ne koristimo dovoljno zelenih površina po Beogradu. Onda smo se potrudili da malo utičemo na ljude. U startu je bilo 20-30-50 ljudi, naših drugara. Puštali smo muziku po parkovima i onda smo shvatili da to može da bude malo organizovanije i bolje", kaže za UNU organizator piknika Marko Radojković.

Iako je organizovanje izleta u prirodi počelo sasvim spontano, pretvorilo se u pravi ritual, a uskoro će morati da se pronađe i veća poljana.

"Iz godine u godinu sve je veći broj posetilaca i učesnika, odnosno izlagača i saradnika, koji organizuju i edukativne, i zabavne, i kulturne, i muzičke programe u bašti ispred Muzeja afričke umetnosti", kaže direktorka te ustanove Marija Aleksić.

Iako ima raznih radionica i igrica kako za decu tako i za odrasle, cilj piknika je pre svega odmaranje.

"Generalno je ideja da  ljudi dođu da se malo isključe, da se odmore od svih tih 'ometača' koji su nam prisutni u životu svakog dana", kaže Radojković.

Oni koji ove nedelje nisu stigli na piknik u muzeju Afričke umetnosti, sledeću priliku će imati 13. avgusta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()