Begović čestitala učeniku Andreju Drobnjakoviću na osvojenih pet medalja u Singapuru

Prema njenim rečima, ovo su naše nove generacije za koje treba da gradimo infrastrukturu, kao i da im omogućimo da se školuju u Srbiji

02.07.2024. 16:30
  • Podeli:
drobnjaković-66840efd398ec.webp Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović primila je danas učenika Matematičke gimnazije Andreja Drobnjakovića, koji je na Međunarodnoj "Stemko" olimpijadi u Singapuru osvojio pet zlatnih medalja i poručila da je on na najlepši mogući način predstavio našu državu, kao i da je Srbija ponosna na mlade talente.

Čestitajući Andreju, ministarka je iskazala ogromno zadovoljstvo što je danas sa, kako je rekla, jednim našim pravim šampionom koji je krenuo da svoju šampionsku karijeru gradi još od drugog ili trećeg razreda osnovne škole.

"I evo ove godine je na takmičenju u Singapuru jedini predstavnik Srbije, s druge strane konkurencija od 15.000 najboljih srednjoškolaca iz preko 40 zemalja i Andrej je petostruki šampion. Poneo je zlato i za matematiku, biologiju, fiziku, hemiju i inženjerstvo", rekla je Begovićeva.

Prema njenim rečima, ovo su naše nove generacije za koje treba da gradimo infrastrukturu, kao i da im omogućimo da se školuju u Srbiji.

"Treba da im omogućimo i da ukoliko odu, da mogu ovde i da se vrate i  zajedno sa nama grade bolju budućnost, da se zajedno sa nama suočavaju sa izazovima, jer njihova pamet, vrednost i hrabrost biće od presudnog značaja za opstanak čitavog čovečanstva, ali i za bolji život Srbije", istakla je Begovićeva.

Ona mu je zahvalila na upornosti, hrabrosti, kao i na svim osvojenim rezultatima koje je postigao do sad.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Pored medalja i pehara koje je Drobnjaković osvojio u Singapuru, Begovićeva je Andreju uručila lični poklon - tablet sa pratećom opremom.

Učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković, koji je na međunarodnoj "Stemko" Olimpijadi u Singapuru proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja i Srbiji doneo pet zlatnih medalja, rekao je da je konkurencija bila ozbiljna, kao i da je osvajanje tih pet medalja zahtevalo ozbiljnu koncentraciju, kao i ozbiljno znanje iz svih pet disciplina iz koje se takmičio. 

"Odluku da se takmičim iz svih pet doneo sam neposredno pre takmičenja jer shvatio sam da imam dovoljno znanja da ostvarim uspeh, odnosno ciljao sam baš i na ovaj uspeh i iz tog razloga nisam hteo da ostavim iza sebe to znanje i da ne pokažem sve što znam", rekao je on.

Iako je u početku delovalo nemoguće, kako je rekao, uspeo je i zato  preporučuje svima da od svojih ambicija ne odustaju.

"Iako izgleda previše teško, jer ako odustanemo i mislimo da smo izgubili još i pre borbe, sigurno da ćemo i izgubiti i ne možemo nikada dostići svoj maksimum ako i u jednom trenutku počnemo da sumnjamo u sebe", objasnio je on.

Drobnjaković je istakao da i iz tog razloga on sebi nije ni  dozvolio da za ta tri sata koje imao, kako je rekao, nije bilo vremena ni za trenutak sumnje niti za paniku. 

"U narednom periodu idem na takmičenje iz fizike i voleo bih sledeće godine iz hemije. Konkretno imam pred sobom na leto Međunarodnu fizičku olimpijadu i Evropsku fizičku olimpijadu", kazao je Drobnjaković. 

On je naveo da bi u narednom periodu voleo da se dalje usavršava u oblastima fizike i hemije. 

"Voleo bih da upišem IMT, Harvard, Kembridž ili neki od prestižnih fakulteta, kako bih tu stekao znanje i da se jednog dana vratim u Srbiju i podstičem učenike da se bave disciplinama kojima se bavim", rekao je on.

Iako je delovalo nemoguće, poručujem svima koji imaju velike ambicije da ne odustaju od njih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()